Published On: Soare, Feb 17th, 2013

Noul Cod de Procedura Civila vine cu schimbari

Share This
Tags

* Noul Cod de Procedura Civila (NCPC) va fi aplicat actiunilor introduse in justitie incepând din 15 februarie * Procesele civile initiate inainte de 15 februarie 2013 se vor judeca dupa procedura veche * Principalele noutati pe care le aduce NCPC sunt legate de procedura fixarii primului termen de judecata, obligativitatea privind informarea la mediere, modificarea procedurii citarii si privitoare la competenta materiala a instantelor *

Vineri a intrat in vigoare Noul Cod de Procedura Civila (NCPC). Procesele care vor fi introduse incepând cu 15 februarie, vor fi supuse unei proceduri noi. Scopul esential al noului cod este “crearea in materia procesului civil a unui cadru legislativ modern care sa raspunda pe deplin imperativelor functionarii unei justitii moderne, adaptate asteptarilor sociale, precum si necesitatii cresterii calitatii acestui serviciu public”, dupa cum se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ. Solutiile legislative din noul cod vizeaza astfel asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor, concomitent cu imbunatatirea ca-litatii actului de justitie.

* Fixarea primului termen de judecata *

O prima modificare de care justitiabilii se vor “lovi” la introducerea in justitie a unei actiuni va fi cea a fixarii primului termen de judecata. Dosarul va ajunge pe rol numai dupa ce reclamantul si pârâtul vor depune toate documentele relevante.

Se doreste astfel deblocarea instantelor de numarul mare de dosare care ajung pe rol, multe dintre ele fara o actiune precisa. Judecatorii vor tria actiunile inainte de acordarea primului termen de judecata. Pâna in prezent, era foarte simplu sa deschizi o actiune in justitie, cererea fiind inregistrata la grefierul de serviciu, care ii dadea numar, dupa care se facea repartizarea aleatorie, compu-terizat. Tot calculatorul stabilea si primul termen de judecata. NCPC prevede ca grefierul va primi cererea de chemare in judecata, ii va da numar de inregistrare, dupa care, prin repartizare aleatorie, va ajunge la un complet fara a se fixa primul termen de judecata. Judecatorul va verifica daca cererea indeplineste conditiile legale, respectiv daca este motivarea in fapt, daca au indicat probele, daca au alte inscrisuri sa le indice, sa indice martorii.

Actiunea se depune numai când partea este pregatita sa se judece. In cazul in care nu se indeplinesc conditiile judecatorul acorda reclamantului un termen de zece zile pentru a remedia actiunea, in caz contrar actiunea se anuleaza. Pârâtul are obligatia ca in termen de 25 de zile sa depuna intâmpinarea sau cererea reconventionala, dupa caz, si alte dovezi, dupa care considera ca se poate judeca. Procedura spune ca actele primite de la pârât se vor comunica reclamantului, care are dreptul la un ultim raspuns. Acesta este momentul in care judecatorul poate fixa, sau nu, primul termen de judecata, pâna la 60 de zile de la primirea ultimului raspuns de la reclamant, daca acesta va exista. La primul termen de judecata vor fi discutate probele, care vor fi admise in masura in care acestea sunt utile sau pertinente.

* Atributii noi pentru agentii procedurali si functionarii din primarii *

Noutati vor fi si in ceea ce priveste procedura de citare, se introduc atributii noi agentilor procedurali si functionarilor de la primarii. Actele de procedura si citatiile vor veni de acum in plic inchis care poarta mentiunea “Pentru Justitie. A se inmâna cu prioritate”.

“In scopul obtinerii datelor si informatiilor necesare realizarii procedurii de comunicare a citatiilor, a altor acte de procedura, precum si indeplinirii oricarei atributii proprii activitatii de judecata, instantele au drept de acces direct la bazele de date electronice sau la alte sisteme de informare detinute de autoritati si institutii publice. Acestea au obligatia de a lua masurile necesare in vederea asigurarii accesului direct al instantelor la bazele de date electronice si sistemele de informare detinute”, se arata in noua lege.

Citatia va fi trimisa destinatarului, daca va fi gasita persoana, aceasta va semna de primire, in cazul in care nu va fi gasita se va lasa in cutia postala sau se va afisa. In cazul in care destinatarul nu este de gasit, procesul verbal va fi afisat fie la sediul instantei fie la primarie in cazul localitatilor in care nu sunt instante de judecata. In termen de câteva zile, cel citat trebuie sa se prezinte sa-si ridice actele, in cazul in care nu se va prezenta, se vor inapoia actele instantei.

* Masinile debitorilor pot fi sechestrate de politisti *

Incepând de vineri, potrivit noilor reglementari din NCPC, privind executarea silita, politistii de la Rutier pot sechestra masinile debitorilor in trafic. Asta doar daca exista o hotarâre in acest sens. Executorul judecatoresc  este cel care poate cere politistilor sa faca acest lucru. Astfel, in cazul autovehiculelor executate silit, politistii le pot ridica conducatorilor auto certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii, iar bunul este sechestrat. Politistii de la Serviciul Rutier  ne-au precizat ca acest lucru s-a intâmplat si pâna acum, atunci când se stabilea ca o masina va fi valorificata si se trimitea politiei documentatia necesara pentru instituirea sechestrului. Politistii braileni s-au confruntat deja cu astfel de cazuri in ceea ce priveste masinile cumparate in leasing ale caror rate nu au fost achitate.

* Informarea asupra medierii, obligatorie *

Prevederile privind informarea asupra avantajelor medierii vor fi obligatorii incepând cu 15 februarie, dar sanctiunile vor fi aplicabile incepând cu data de 1 august. Obligativitatea participarii la sedintele de informare privind avantajele medierii in cauzele civile intra in vigoare odata cu NCPC, la data de 15 februarie. In ceea ce priveste obligativitatea participarii la sedinte de informare in cauzele penale, aceasta reglementare va intra in vigoare odata cu Codul de Procedura Penala. Cei care nu vor apela la sedinta de informare in cauzele civile, vor fi sanctionati cu inadmisibilitatea cererii de chemare in judecata, dar de la 1 august 2013. Informarea la mediere va deveni obligatorie in cauzele privind domeniul protectiei consumatorilor, in materia dreptului familiei, in litigiile privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, in domeniul raspunderii profesionale, in litigiile de munca, in litigiile civile  a caror valoare este sub 50.000 lei dar si in cazul infractiunilor pentru care retragerea plângerii inlatura raspunderea penala.

Comentarii

comentariu

About the Author

-