Published On: vin, Feb 22nd, 2013

Morminte vandalizate si transformate in gropi de gunoi

Share This
Tags

* In Cimitirul “Sfantul Constantin” mormintele uitate odata cu trecerea anilor au devenit gropi de gunoi, iar hotii fura tot ce prind, de la cruci pana la gardul cimitirului *

Pe langa mormintele impozante si moderne din Cimitirul “Sfantul Constantin” se afla sute de locuri de veci parasite, vandalizate si uitate de rude.

Mai multe locuri de veci din Cimitirul “Sfantul Constantin” din Braila au fost vandalizate, fiind furate grilaje de fier forjat si alte elemente din metal. În ultima perioada s-au înmultit furturile din cimitirele brailene. Hotii au inceput sa fure felinarele si orice alte obiecte din metal care pot fi vândute ca fier vechi, dar si crucile de lemn. Dar hotii nu se multumesc doar cu atat. Ei au  ajuns sa distruga si gardul cimitirului, cum s-a intamplat saptamana aceasta, cand un tanar din Braila a fost surprins in timp ce sustragea mai multe caramizi, pe o portiune de 1,50 m din gard. Potrivit Art. 319 din Codul Penal, profanarea de morminte este o infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.

Mormintele uitate sub buruieni sunt intalnite la tot pasul, facand nota discordanta cu celelalte, construite recent. Cei care fac curat la celelalte morminte arunca lumanari, crengi uscate, pungi sau alte lucruri peste cele uitate de rude odata cu trecerea timpului. In timp ce unele au postamente si monumente scumpe, altele sunt in paragina.

“Vinovati sunt cei care au concesionat mormintele si nu se ingrijesc de ele, dar si cei care detin un loc de veci in cimitir si care isi arunca gunoiul pe mormintele altora.  Este de datoria fiecarui apartinator de a pastra curatenia. Administratia cimitirului se ocupa doar de curatenia copacilor de pe alei si din zona marginala ”, a declarat Emilena Huiu, director executiv al Directiei de Servicii Publice Braila.

In legatura cu furturile din cimitire Emilena Huiu ne-a declarat: “Avem paznici in cimitir, chiar ei l-au depistat pe tanarul care care a furat din gardul cimitirului. Acesta va fi reparat in curand. In legatura cu vandalizarea mormintelor, noi nu am primit nicio reclamatie”.

Taxa perceputa pentru concesionarea unui loc de veci in acest cimitir este de 55,80 de lei pe metru patrat, la care se adauga o taxa de intretinere de 7,44 de lei, respectiv o taxa de inhumare in valoare de 70,70 lei. Pentru un loc de veci la pamant se plateste in total 260,42 de lei, iar pentru cripta 317,77 de lei, plus o taxa de 10% reprezentand valoarea lucrarii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-