Published On: joi, Feb 21st, 2013

Ministerul Sanatatii va propune un nou proiect de lege a malpraxisului

Share This
Tags

* Ministerul Sanatatii considera ca legislatia privind rezolvarea cazurilor de culpa medicala trebuie revizuita de urgenta, având In vedere situatiile tot mai dese in care medicii romani sunt acuzati de malpraxis *

Ministerul Sanatatii intentioneaza organizarea unor ample dezbateri pentru modificarea legii malpraxisului cu profesionistii din sistemul sanitar, cu societatea civila, asociatii ale pacientilor, Colegiul Medicilor, companiile de asigurari si reprezentanti ai Baroului National, astfel Incât, pâna la jumatatea acestui an, sa fie finalizat un proiect de lege pe care, ulterior sa-l Inainteze Parlamentului spre aprobare.

Noile prevederi trebuie sa introduca notiuni si criterii clare pentru o mai buna gestionare a situatiilor de culpa medicala sau a suspiciunilor de culpa medicala, inclusiv a modului de stabilire si aplicare a sanctiunilor.

Anchetele in cazul medicilor acuzati de culpe medicale dureaza ani de zile si sunt inchise sau redeschise in functie de probele de moment. Daca medicul va fi declarat totusi vinovat, raspunderea va fi acoperita de compania cu care unitatea medicala are incheiata polita de malpraxis.

Pana acum, in putinele cazuri in care despagubirile morale erau acoperite de politele de malpraxis, faptul ca sumele acordate in justitie drept daune morale difereau foarte mult de la o speta la alta, facea ca riscul sa fie dificil de evaluat si preluat de asigurator. De aceea, pentru o polita de malpraxis care acoperea si acest risc, tarifele erau mult mai mari, iar contractele presupuneau, pe langa excluderi, limite de raspundere destul de reduse.

Asadar, noua lege va introduce rezolvarea conflictului pe cale amiabila si raspunderea civila a medicului. In plus, medicul ar putea fi scos din circul acuzatiilor pentru ca tratativele se vor duce intre cei care acuza si societatile de asigurari.

Pentru a cunoaste parerea medicilor braileni despre modificarea legii, am vorbit cu Presedintele Colegiului Medicilor din Braila, doctorul Cristian Pricop. Acesta ne-a declarat: “Pot spune ca legea nu se schimba, se imbunatateste, se adapteaza momentului actual. Apar noi concepte si anume aplicarea medierii care are rolul de a ajuta la rezolvarea cazurilor de malpraxis. Sper ca aceasta noua lege sa sublinieze rolul asiguratorului. Problemele sunt aceleasi, doar ca aceasta legea noua incearca sa fluidizeze cazurile de malpraxis prin conceptul de mediere si prin rolul asiguratorului, astfel incat in urma rezolvarii unui caz de malpraxis toata lumea sa fie multumita, asiguratorul sa plateasca cazul, persoana vatamata sa-si primeasca drepturile, iar medicul sa nu fie tracasat si sa aiba posibilitatea sa lucreze in continuare”, a spus medicul Cristian Pricop.

Comentarii

comentariu

About the Author

-