Published On: Soare, Feb 17th, 2013

Ministerul Educatiei vrea schimbari majore, Modificarile pentru clasele 0-4 din scoala, in dezbatere

Share This
Tags

* Avand in vedere ca in alte tari elevii au cursuri de informatica din primii ani, la noi oficialii cred ca cei mici ar trebui sa stea departe de tehnologie * In acest sens, ministrul Educatiei vrea ore mai multe de sport, iar religia sa devina obligatorie *

In planurile-cadru pentru clasele 0-4 lansate in dezbatere publica, Ministerul Educatiei introduce cate doua ore de sport, plus alte doua de “miscare”. Astfel, s-a publicat un nou proiect de plan-cadru pentru invatamantul primar, fiind vorba despre planurile care stabilesc exact care sunt materiile obligatorii, cele optionale, dar si numarul de ore de Matematica, Limba Romana sau Religie dintr-o saptamana. Daca s-ar aproba acest proiect, un elev de la clasa pregatitoare va avea cel mult 20 ore de luni pana vineri, fata de 17 cate erau pana acum.

In programa de la noi, si Religia a fost introdusa ca disciplina obligatorie. O ora pe saptamana la toate clasele. Legea Educatiei prevede insa la Art 18., alin 2. urmatoarele: “La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie.

* Cadrele didactice spun ca programul va fi prea incarcat *

Referitor la ceea ce vor sa puna in aplicare demnitarii din Capitala, cadrele din ciclul primar nu prea sunt de acord. Mai mult de atat, ei considera ca este prea mult ceea ce se doreste.

“Dupa ce ca in prezent sunt asa de multe notiuni, pe care elevii abia le pot asimila, se vrea ca orele sa se inmulteasca si sa fie introduse ii alte informatii. Nu este posibil asa ceva. Degeaba fac ei acest lucru. In cazul in care vor sa fie mai multe ore, ar trebui sa umble si la programa materiei studiate. Sa scoata ce nu este necesar si sa pastreze notiunile cele mai importante, acelea care le sunt folositoare copilului. Este un lucru aberant sa fie mai multe ore si mai multe informatii. Este mult prea mult pentru un copil de doar 6 ani. Am o vechime de 39 ani si an de an am fost martorul a zeci de schimbari, care nu au avut niciunh rezultat pozitiv. Iar acest lucru se poate observa din rezultatele tot mai jalnice de la examenele de admitere in liceu si cele de la bacalaureat. Ce poti face in 19 ore pe saptamana? Este prea mult si pentru micuti, dar si pentru noi, cadrele didactice”, ne-a declarat Costica Coman, invatator la clasa pregatitoare de la Scoala cu clasele I-VIII din comuna braileana Traian.

Si daca invatatorii spun ca programa e prea incarcata pentru un copil de 6 ani, tabara parintilor se imparte in doua. Unii parinti sunt de partea cadrelor didactice, insa altii se pare ca nu sunt deloc deranjati ca micutii vor fi nevoiti sa petreaca mai mult timp la scoala. Mai mult de atat, parintii cred ca cele doua ore suplimentare de sport, introduse pentru toti copiii de la ciclul primar, par sa fie o idee buna.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au si o motivare a suplimentarii orelor de sport. Acestia spun ca “tanara generatie este tot mai preocupata de tehnologia digitala, in detrimentul sportului si al miscarii in aer liber”.

Pana saptamana viitoare, parintii, elevii si profesorii pot face propuneri care sa imbunatateasca proiectul Ministerului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-