Published On: mie, Feb 13th, 2013

Mii de lei pentru cultivarea unui hectar cu porumb

Share This
Tags

* Preturile inputurilor au crescut la acest inceput de campanie agricole, sustin fermierii * Pe fondul datoriilor acumulate anul trecut si in asteptarea subventiilor, agricultorii sunt afectati si de aceste scumpiri *

In cazul in care un agricultor brailean are in vedere sa semene, in aceasta primavara, floarea-soarelui, porumb, ovaz, mazare sau plante de nutret, va trebui sa scoata din buzunar destui banuti.

Sa presupunem ca se vrea sa se semene toate aceste culturi pe suprafete diferite. In acest sens, fermierul fie cumpara samanta pentru fiecare soi, fie poate folosi samanta din culturile anterioare. Daca doreste sa obtina rezultate bune, el poate afce comanda pentru samanta.

Spre exemplu, daca se opteaza pentru 60 ha floarea-soarelui, 10 ha porumb, cate 5 ha de ovaz si mazare, dar si plante de nutret, respectiv iarba de Sudan, sorg pentru siloz si amestecul furajer CutMax Alfa Protein de la Everde (trifoi rosu 10%, lucerna 30%, iarba furajera 25%, raigras peren 10%, timoftica 15% si golomat 10%), cu o rata de insamântare de 25-30 kg/ha.

Fermierii braileni sunt suparati ca preturile la samanta atat la floarea-soarelui, cat si la porumb au luat un trend impresionant de crescator, ceea ce-i impiedica sa cumpere cantitati mari. Chiar si pesticidele s-au scumpit destul de mult, cu aproximativ 17% in medie, al inputuri.

* Peste 2.500 lei/ha porumb *

In medie, costurile implicate de cultivarea unui hectar cu porumb, de la infiintare pâna la recoltare, raportându-se la o tehnologie medie. Trebuie sa se foloseasca azot brut, nu activ, care echivaleaza cu sacii dati la siruit si inca un sac si jumatate de ingrasaminte complexe la semanat. Sacii de azot costa mult, la care se adauga sute de lei pentru ingrasamintele complexe 15-15-15, utilizate la semanat. Astfel, numai azotul poate ajunge al un cost de 450 lei. O samânta de mijloc, din punct de vedere al calitatii, dar si al pretului, costa aproximativ 550 lei/ha. Tratamentele trebuie aplicate cu doua erbicide: unul dupa semanat, inainte de rasarire, si unul in cultura costa alti 250 lei. Lucrarile desfasurate in vederea pregatirii patului germinativ, dar si cele pentru protectia culturilor si pentru recoltare atrag costuri de peste 1.300 lei.

Iata un simplu calcul: aratul costa 380 lei (motorina, ulei, uzura utilaj, tractorist), discuitul dublu – 200 lei, semanatul – 100 lei, prasila mecanica – 100 lei, erbicidarea – 100 lei, recoltarea cu transport inclus pe 15 km – 450 lei. Cand tragem linie, ne apuca “balbaiala”: nici mai mult, nici mai putin de 2.650 lei.

In situatia in care vremea de afara va fi la fel ca si cea de anul trecut, in mod cert agricultorii care investesc mii de lei in culturi se pot declara pagubiti

Comentarii

comentariu

About the Author

-