Published On: mie, Feb 6th, 2013

Medierea violului, un precedent in ceea ce va urma

Share This
Tags

* Arabia Saudita plateste din greu medierea violului * In Romania se doreste crearea unui precedent periculos *

“O amenda de 50.000 de dolari este pedeapsa pentru un cleric din Arabia Saudita, care si-a violat si ucis fiica, de doar 5 ani, in bataie. Decizia a infuriat opinia publica, care a cerut schimbarea legilor de protejare a copiilor si femeilor”, se arata intr-un material al unei agentii de presa islamica.

Principiile acestui tip de justitie, prin mediere, utilizat in toata lumea, sunt enuntate simplu si clar: suportul si vindecarea victimei sunt prioritare, infractorul identifica ce poate sa faca pentru a evita recidiva, comunitatea ajuta victima si infractorul(nu violatorul), sa se reintegreze în societate.

Desi legislatia romana nu contine referiri exprese la justitia restaurativa, Codul Penal in vigoare, are prevederi referitoare la infractiuni pentru care  retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala. De regula, aceasta posibilitate este aplicabila doar in forma simpla a infractiunilor. Si totusi, chiar si in conflicte atat de simple, medierea este o optiune si nu o constrangere.

La randul ei, Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator mentioneaza ca partile pot sa încerce solutionarea conflictului prin mediere, cu mentiunea expresa ca „nici persoana vatamata si nici faptuitorul nu pot fi constrânsi sa accepte procedura medierii”, cu toate astea erau obligate sa parcurga procedura informarii privind medierea.

Violul nu e negociabil!

La mediere, inainte de a se negocia, se comunica, se exprima sentimente si se identifica interese. Medierea este de fapt “comunicare si negociere asistata”, realizata intr-un mediu confortabil, sigur si confidential, doar cu acordul partilor si dupa norme stabilite de comun acord intre acestea si mediator.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2012 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.4/2013 victimele violului sunt sfatuite sa isi ierte agresorul in schimbul unei compensatii. Prevederile legislatiei in vigoare recomanda, prima obliga, a doua proroga abligativitatea in cazuri penale, informarea cu privire la mediere, nu medierea propri-zisa, care poate avea loc doar cu acordul expres al victimei si al infractorului.

Medierea se face in principiu gratuit, dar cu costuri ascunse. Nu este rolul mediatorului sa evalueze costurile unui viol. Mediatorul stie doar ca legea il obliga sa faca informarea partilor – victime si infractori – in mod gratuit. Isi poate eventual evalua costurile proprii pentru inchirierea si intretinerea biroului, crearea unui mediu sigur si confortabil, redactarea si elaborarea certificatului sau procesului verbal de informare.

Ce spun parlamentarii despre medierea violului

Alexandru Nazare, deputat PDL  de Braila, a marturisit ca aceasta lege este absurda si nu face decat sa disculpe cumva infractiunea in sine. Nazare a adaugat ca numai o mentalitate misogina ar putea da curs unor astfel de legi.

“Includerea cazurilor de viol in legea medierii este de domeniul absurdului. Nu facem altceva decat sa perpetuam ideea ca aceasta fapta nu este atat de grava, ca se poate ajunge la o intelegere. Chiar daca medierea nu este obligatorie, simpla includere a acestui tip de infractiune in posibilitatea medierii, in conditiile in care oricum in foarte multe cazuri victimele violurilor sunt stigmatizate social, nu face decat sa accentueze aceasta mentalitate misogina. Conventia Europeana pentru Prevenirea si Combaterea Violentei Impotriva Femeilor, pe care Romania s-a angajat sa o ratifice pana in 2015, are la art. 48 o prevedere explicita care interzice medierea. Si nu cred ca exista alta tara in lume unde cazurile de viol sa poata fi mediate. Cred ca noi, cei care suntem acum parlamentari noi, avem datoria sa indreptam aceasta lege stramba. Medierea in sine este extrem de utila pentru a degreva instantele, dar aceasta procedura trebuie sa se limiteze la acele conflicte de tipul relatiilor contractuale, mostenirilor etc.”, a declarat deputatul PDL, Alexandru Nazare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-