Published On: mar, Feb 26th, 2013

Masuri de stimulare pentru ocuparea fortei de munca

Share This
Tags

* Persoanele care primesc indemnizatii de somaj pot beneficia, in cazul in care se angajeaza  pentru program normal de lucru, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de urmatoarele masuri de stimulare: completarea veniturilor salariale, stimularea mobilitatii fortei de munca, prime de incadrare pentru absolventi *

Completarea veniturilor salariale poate fi solicitata de catre persoanele care primesc indemnizatie de somaj, provenite din munca, in conditiile in care se angajeaza, pentru program normal de lucru, pe o perioada mai mare de 12 luni. Aceasta consta intr-o suma lunara, neimpozabila, representand 30 % din cuantumul indemnizatiei de somaj si se acorda de la data angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care solicitantii erau indreptatiti sa primeasca indemnizatie de somaj, daca solicitarea se inregistreaza in termen de maxim 60 de zile de la data incetarii dreptului la indemnizatia de somaj ca urmare a angajarii.

Nu beneficiaza de completarea veniturilor salariale persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au avut raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani.

Prima de instalare, neimpozabila, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data instalarii

se acorda persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatii de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul.

Prima de incadrare, neimpozabila, egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data acordarii,

se adreseaza persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatii de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil.

Aceste prime se restituie integral de catre angajat daca, intr-o perioada mai mica de 12 luni, de la data incadrarii in munca, inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui.

Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii. Acest drept se solicita in termen de maximum 60 de zile de la data angajarii.

Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicita in termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii.

Nu beneficiaza de drepturile prevazute anterior: absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu; absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani; absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant; absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligetia, potrivit legii, de a-i incadra in munca; absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata la data incadrarii in munca, conform legii, pe o perioada de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza.

Comentarii

comentariu

About the Author

-