Published On: joi, Feb 21st, 2013

Maria Filotii, marea actrita a Brailei

Share This
Tags

Maria Filotti s-a nascut la data de 9 octombrie 1883, in localitatea Batogu, descrisa in biografia actritei ca fiind “un sat asezat in ses, cam intre garile Ianca si Dedulesti, in apropierea rausorului Calmatui, care era tare poznas: cand era uscat ca-n palma, cand se revarsa inecand recolta”.

Dupa absolvirea cursurilor primare, Maria este inscrisa, in 1895, la Scoala de Fete „Penetis si Zurmali”, iar examenul de bacalaureat il sustine la Liceul „I.C. Massim” din Braila.

Talentul ei actoricesc este descoperit de profesorul Stefan Sihleanu, directorul Teatrului National din capitala, care o indruma pe tanara spre Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica.

In anul 1906 semneaza un contract cu Teatrul National din Iasi. In cele câteva luni ale stagiunii, din octombrie 1906 până în februarie 1907 a jucat urmatoarele roluri: Berta din “Victimele legii“, Germaine din “Banii” a lui Octave Mirbeeau, Clara Torini din “Jucătorii de cărți“, de H. Lecca, Thomry din “Martira“, de Jean Richepin, Heriette din “Două orfeline“, “Vijelia“, de Bernstein, și Nelly Rosier din “Stafia bărbatului“.

Un an mai tarziu, pe 29 septembrie 1907, Maria Filotti debuteaza pe scena Teatrului National din Bucuresti, cu rolul Vidrei din “Răzvan și Vidra” de Hasdeu.

De-a lungul carierei a interpretat roluri in peste 160 de piese, dintre care 45 de roluri principale, alaturi de actori de renume, precum Nottara, Aristizza Romanescu, Agatha Bârsescu, Tony Bulandra si Petre Liciu. Timp de 30 de ani, braileanca a fost profesoara la Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti.

In timpul regimului comunist, in anul 1953, Prezidiul Marii Adunări Naționale i-a acordat artistei titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romane „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă si pentru activitate merituoasă”.

Filotii a fost casatorita cu Ion Cantacuzino, decedat in anul 1950.

Celebra actrita moare la data de 5 noiembrie 1956.

Comentarii

comentariu

About the Author

-