Published On: mar, Feb 26th, 2013

Mall-ul “Armonia” Braila, in paragina de 4 ani

Share This
Tags

* Cunoscutul Mall “Armonia” a disparut de pe piata economica la numai doi ani de la inaugurare * Acum spatiul respectiv a fost uitat de investitori, locul fiind acum adapostul cainilor comunitari si a cersetorilor * Municipalitatea nu poate demara nicio actiune de investitie, pentru ca terenul apartine patronilor de la “Red Project Three” *

Cu totii stim ca Mall-ul “Armonia” a fost cel de-al doilea mare magazin de desfacere deschis in municipiul nostru, principalul chirias fiind Carrefour. Avand in vedere ca se afla pozitionat la iesirea din Braila, spre Soseaua Focsani, acesta nu a avut o viata lunga, el intrand in faliment la nu mai putin de doi ani de la deschidere. Se astepta ca investitia sa aiba succes si vanzarile sa fie la un rang cat mai ridicat, asta daca ar fi sa luam in calcul ca potrivit realizarii studiilor de fezabilitate rezulta ca zona respectiva reprezinta una cu vad comercial. Dar lucrurile nu au fost intocmai cu planurile investitorilor, fapt ce a determinat un colaps imens.

Legat de acest subiect, primarul Aurel Simionescu ne-a declarat ca a purtat o serie de discutii cu investitorii de la “Armonia” si ca acestia i-au spus ca nu pot sa mai faca nimic, pentru ca spatiul respectiv l-au pierdut, intrand in posesia bancii, in momntul in care au declarat faliment.

“Reprezentantii bancii ne-au trimis adrese prin care ne intrebau daca suntem interesati sa construim ceva in spatiul acela. Eu le-am spus ca nu am ce sa fac acolo, pentru ca este un spatiu foarte mare. Aici este o poveste lunga, pentru ca la inceput s-a vrut sa se faca un Mega Discount, apoi un depozit intermediar care sa foloseasca pentru toate magazinele din regiunea noastra. Dupa aceea au zis ca vor mai astepta si vor reveni cand piata va fi mai accesibila, pentru a relua activitatea, dar realizand o recompartimentare a imobilului de pe Sos. Focsani. Deocamdata, fiecare are cate o idee, dar nu pot face nimic momentan”, ne-a spus edilul.

Totodata, Aurel Simionescu a mai precizat ca au existat ample discutii legate de complexul comercial “Cora”, el sugerandu-le investitorilor ca este mult mai bine daca ar alege una dintre locatiile fostelor mari magazine care au disparut din Braila.

“Le-am spus ca decat  sa ia totul de la zero, adica sa-l construiasca la Caporal Musat, mai bine ar opta pentru unul din locatiile deja existente. Si aici ma refer la spatiile unde au functionat supermarket-urile <PIC> si <Armonia>. Aici sunt deja ridicate cladirile si este mult mai usor sa se lucreze la partea de compartimentare, de asezare a rafturilor asa cum doresc ei”, a conchis primarul Simionescu.

* Investitie de zeci de milioane de euro s-a dus pe “apa Sambetei” *

In vara anului 2009, “Armonia” Braila a fost primul mall inchis de pe piata locala, iar printr-o decizie pronuntata la inceputul lunii decembrie de catre Tribunalul Bucuresti a intrat, dupa doi ani si jumatate, in faliment. Mall-ul “Armonia” Braila a fost al treilea mare magazin de pe piata locala intrat in faliment, dupa proiectele “Tiago Oradea” si “City Mall Bucuresti”, care au fost vandute in urma procesului de lichidare. “Armonia” Braila era detinut de firma “Red Project Three”, o companie fondata de omul de afaceri Andrew Stear si fondurile de investitii “Warburg Pincus” si “GED”. Trebuie precizat faptul ca pentru acest mall a fost necesara o investitie de 45 mil. euro, suprafata inchiriabila fiind de 29.000 mp. Deoarece vizitatorii erau in numar redus si volumul vanzarilor era in scadere, magazinul a fost inchis.

In acest sens, Casa de Insolventa Transilvania, care a vandut proiectele “City Mall” si “Tiago” pentru un pret total de aproximativ 50 mil. euro, a fost lichidatorul judiciar al proiectului din Braila, iar procesul de vanzare a activelor a inceput in primavara lui 2010. De mentionat este faptul ca investitia de la Braila a fost finantata de catre Volksbank, care avea o expunere de circa 28 mil. euro pe acest proiect. Conform raportului de evaluare intocmit de lichidator, a reiesit ca valoarea totala a datoriilor s-a ridicat la o suma de aproape 35 mil. euro.

Comentarii

comentariu

About the Author

-