Published On: mie, Feb 13th, 2013

Mopedistii luati la purificat de politistii rutieri

Share This
Tags

* Nu exista zi in care oamenii legii sa nu isi faca aparitia pe arterele din municipiu si judet in vederea controlului amanuntit a conducatorilor de mopede * Mopedistii sunt depistati de oamenii legii incalcand prevederile Codului Rutier, fie ca sunt sub influenta licorilor lui Bachus, fie ca nu detin permis de conducere * Si cum legea s-a inasprit, conducatorii de mopede sunt sfatuiti sa circule prudent, sa detina toate actele, astfel sa nu fie nevoiti sa plateasca amenzi usturatoare *

Aseara, la orele 20.15, politistii rutieri din cadrul Politiei orasului Faurei l-au oprit si identificat In trafic un barbat, in varsta de 51 ani, din comuna Jirlau, In timp ce conducea un moped, pe DJ 203, In localitatea de domiciliu, fara a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat ca avea In aerul expirat o Imbibatie alcoolica de 1,17 mg/l. Acestuia i-a fost Intocmit dosar penal pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere si fiind sub influenta bauturilor alcoolice.

Luni, 11 februarie, la orele 16.45, o patrula din cadrul Biroului Ordine Publica a oprit In trafic, pe strada Apollo, un moped condus de un brailean, in varsta de 44 ani. In urma verificarilor, s-a stabilit ca nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Acesta a fost condus la sediul Politiei, unde i s-a Intocmit dosar penal, conform prevederilor OUG nr. 195/2002 (republicata).

Reamintim ca politistii braileni actioneaza pe arterele de circulatie din municipiu si judet, pentru prevenirea si informarea conducatorilor de mopede cu privire la noile modificari ale Codului Rutier. Una dintre cele mai importante modificari ale Codului Rutier (OUG nr. 195/2002), aduse prin Legea nr. 203/2012, face referire la necesitatea detinerii unui permis de conducere, pentru a putea conduce mopede pe drumurile publice, mopedul fiind considerat autovehicul.

“In momentul In care un conducator de moped este depistat conducând pe drumurile publice si nu detine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, acestuia i se va Intocmi dosar de cercetare penala pentru nerespectarea Art. 86 din OUG nr. 195/2002 (republicata si modificata). Având In vedere ca persoanele care conduc asemenea autovehicule sunt tineri cu vârsta cuprinsa Intre 14 si 18 ani si, potrivit dispozitiilor Art. 20, alin. 4, lit a) din Codul Rutier, <Vârsta minima pentru obtinerea permisului de conducere este de 16 an Impliniti, pentru categoriile AM, A1 si B1>, activitatile politistilor vor continua In unitatile scolare, pentru informarea elevilor cu privire la obligatiile ce le revin ca sa poata conduca mopede pe drumurile publice si la riscul la care se expun, In cazul nerespectarii dispozitiilor legale In vigoare”, a precizat inspector principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant la IPJ Braila.

Facem mentiunea ca, In functie de vârsta faptuitorului, Codul Penal prevede urmatoarele limite ale raspunderii penale: minorul, care are vârsta Intre 14 si 16 ani, raspunde penal, numai daca se dovedeste ca a savârsit fapta cu discernamânt; minorul, care a Implinit vârsta de 16 ani, raspunde penal.

Comentarii

comentariu

About the Author

-