Published On: vin, Feb 22nd, 2013

Lucrarile la fosta Policlinica de Copii au demarat cu incetinitorul

Share This
Tags

* CJP Braila se indreapta cu pasi marunti spre un obiectiv bine propus: reabilitarea sediului de pe Calea Calarasilor, fosta Policlinica de copii * Fondul alocat pentru acest obiectiv este de aproximativ 2,5 milioane euro *

Lucrarile de restaurare a cladirii retrocedate Casei Judetene de Pensii (CJP) Braila, fosta Policlinica de copii, de pe Calea Calarasilor colt cu strada Radu Campiniu, au demarat in urma cu 5 luni, fondurile alocate fiind de aproximativ 2,5 milioane euro, dupa cum ne-a informat directorul institutiei, Sorin Enache.

„Cladirea are trei nivele, iar la partea de lucrari a fundatie, cu siguranta, vor intra cei mai multi bani. Lucrarile se desfasoara in continuare, dar destul de greoi. Se toarna betoane, se taie. Deocamdata se lucreazain interior pentru ca trebuie sa se faca intai consolidarea cladirii. S-au dat 600.000 lei (6 miliarde lei vechi) in cursul anului trecut. Asteptam sa vedem cati bani vom primi in acest an, pentru ca abia a fost aprobat bugetul la nivel national. Cu siguranta, fiind o lucrare care a demarat in octombrie 2012, vom avea bani frumosi. Oricum, proiectul se deruleaza pe 4 ani. Muncitorii de la firma constructoare, care a castigat proiectul in urma licitatiei, adica <Concivia>, au lucrat si-n exterior si-n interior, fiind aproximativ 80 de oameni”, a declarat Sorin Enache, directorul executiv al CJP Braila.

Seful de la CJP este multumit ca reabilitarea a inceput, asta daca ar fi sa luam in calcul faptul ca s-au pus frecvent “bete in roate”. In luna iulie a anului 2011, conducerea CJP Braila era in asteptarea primirii avizului din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, pentru ca imobilul face parte din categoria monumentelor istorice, aflate in zona de sit istoric din Braila. In ultima saptamana a lunii iulie 2011 reprezentantii Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Braila au emis avizul respectiv, dupa care s-a intrat in posesia autorizatiei de construire.

“Dupa ce vom primi aceste acte, vom demara procedura legala privind organizarea licitatiei pentru desemnarea constructorului, intocmindu-se caietul de sarcini, publicarea in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), plus restul documentatiilor necesare”, declara Sorin Enache, in vara lui 2011.

Suma alocata pentru restaurarea cladirii nu este prea mare, fiind vorba de 2 – 2,5 milioane euro, insa ea trebuie utilizata. Desi ca suprafata cladirea este destul mare, intinzandu-se pe aproximativ 3.600 mp, un mare avantaj il constituie si faptul ca initial a fost destinata asistentei sociale.

„Ca dimensiune, este clar ca nu ne este necesara in totalitate, dar fiind in proprietatea noastra si existand disponibilitate din partea Casei Nationale de Pensii (CNP) sa aloce fonduri, noi trebuie sa o restauram. Un motiv ar fi si faptul ca starea imobilului este degradabila si fiind amplasat intr-o zona de sit istoric si in centrul orasului este nepotrivit sa fie lasat in paragina si sa nu-l refacem. Este si obligatia noastra ca proprietar al acestei cladiri”, a mai spus Sorin Enache.

* Scurt istoric al fostei Policlinicii *

Imobilul din Calea Calarasilor nr. 14 a fost construit in anul 1937, de fostul sistem de asigurari sociale din perioada interbelica, iar in anul 2004 a fost inclusa in lista monumentelor istorice din judetul nostru, sub denumirea Palatul Asigurarilor Sociale Braila. Cladirea a fost ridicata la initiativa lui Vasile Demetrescu, medic sef al Asigurarilor Sociale din Braila la acea vreme. In ultimii ani nu a mai fost deloc reabilitata.

„Lucrarile la restaurarea imobilului puteau fi de mult demarate, insa in decursul anilor s-au intarziat, deoarece noi am intentat proces Casei Judetene de Asigurari Sociale Braila pentru a revendica respectiva cladire. Pentru ca am castigat in instanta, imobilul ne-a fost atribuit, prin Sentinta civila nr. 341/2002 si l-am preluat in 2004. La sfarsitul lunii octombrie 2007, dupa ce s-a realizat expertiza tehnica a cladirii, s-a stabilit ca trebuie demarate rapid lucrari de reabilitare si reconsolidare a amplasamentului. In vara urmatorului an a fost organizata licitatia pentru achizitionarea serviciului de proiectare, consolidare, reabilitare a imobilului. Firma care a castigat licitatia a realizat studiul geotehnic, documentatia de avizare a lucrarilor de interventii, a intocmit proiectul tehnic, care a fost receptionat de beneficiar in decembrie 2008. In urma cu 13 – 14 ani, s-a lucrat la tronsonul de pe strada Radu Campiniu, vizavi de Liceul Teoretic <Nicolae Iorga>, la realizarea fundatiei. Insa lucrarile nu s-au dus la bun sfarsit, ceea ce face posibil ca structura de rezistenta a imobilului sa se fi degradat. Acum totul trebuie luat de la zero”, a conchis directorul CJP Braila.

Deficiente vor exista, probabil, in momentul in care se va ajung la partea de finisare a cladirii, dar seful CJP Braila considera ca totul se va rezolva, deoarece activitatea de reabilitare va fi supravegheata de Muzeul de Istorie Braila si de Directia de Cultura si Culte, pentru ca trebuie sa se respecte arhitectura.

Comentarii

comentariu

About the Author

-