Published On: mar, Feb 5th, 2013

Lazar Gigel, reprezentant CIADO la Consiliul Europei: “Exista un dezinteres din partea autoritatilor fata de fenomenul consumului de droguri”

Share This
Tags

Lazar Gigel este presedinte executiv al Centrului International Antidrog si pentru Drepturile Omului (C.I.A.D.O) si reprezentant al C.I.A.D.O la Comisia Europeana. In perioada 2009-2011 a fost seful Reprezentantei Permanente EURAD (Europe against Drugs) la Consiliul Europei. C.I.A.D.O este principala organizatie din Romania care are ca obiect de activitate lupta impotriva consumului de droguri.

Statele Europei Occidentale au ajuns la consumul pe care-l au in 50 de ani, pe cand Romania s-a apropiat de media consumului european in 3 ani

Care este situatia consumului de droguri in Romania, in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana?

Situatia consumului de droguri trebuie privita sub doua aspecte. Romania se afla pe locul 17 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul de droguri, cu 8 procente sub media europeana. Aici in schimb avem o situatie ingrijoratoare: statele Europei Occidentale au ajuns la consumul pe care-l au in 50 de ani, pe cand Romania s-a apropiat de media consumului european in 3 ani.

Constatam in continuare un dezinteres din partea autoritatilor fata de fenomenul consumului de droguri

Intr-un comunicat de presa al C.I.A.D.O se arata ca dublarea consumului de droguri in randul tinerilor reprezinta un factor important in situatia de la Bacaluareat. Cum explicati aceast fapt?

Dezvoltarea consumului de etnobotanice in mediul preuniversitar, pana la un nivel de peste 10 % conform statisiticilor oficiale, dar cu mult peste in mod real explica cu siguranta pozitia noastra.

Care este relatia actuala dintre C.I.A.D.O si autoritatile romane?

Stiu ca au existat anumite nemultumiri din partea organizatiei pe care o conduceti.

Constatam in continuare un dezinteres din partea autoritatilor fata de fenomenul consumului de droguri.

Ce i-ati spune unui tanar, consumator de droguri, care doreste sa scape de acest viciu, dar nu stie de la cine si cum sa ceara ajutorul?

Tinerii trebuie sa beneficieze de programe adaptate profilului psihologic al tanarului secolului XXI, insa din pacate inca nu avem asemenea programe din partea autoritatilor responsabile. Tanarului i-am zice doar atat: nu doar consumatorul sufera ci toata familia. Placerea este de moment, dar dureroasa, incomensurabila in timp.

Care este rata consumului de droguri in randul studentilor si elevilor? Cum credeti ca aceasta problema isi poate gasi rezolvarea?

In mediul preuniversitar consumul oficial de droguri este de 10 %, iar in cel universitar de 20 % . Situatia nu poate fi solutionata decat cu programe si proiecte vii, atractive, dialog, comunicare, educatie civica si culturala.

Care este implicarea autoritatilor locale in stoparea consumului de droguri, in randul tinerilor?

Autoritatile publice locale nu au programe sau un plan de actiune in acest sens, ci doar cel mult una, doua actiuni de “fatada” pe an.

Cum vedeti consumul de droguri in randul tinerilor, in Romania, peste 5 ani?

Daca nu se intervine cu responsabilitate in aplicarea de programe curriculare si extrascolare, consumul de droguri, in Romania, va atinge media europeana si pe anumite categorii de substante o va depasi.

ALIN CRISTEA

Comentarii

comentariu

About the Author

-