Published On: vin, Feb 15th, 2013

Irigatii bat pasul pe loc, Un miliard de euro pentru reabilitarea sistemului de irigatii, „o tinta reala”

Share This
Tags

* Oficialii de la Bucuresti vor sa investeasca bani europeni pentru reabilitarea sistemului de irigatii * Momentan fondurile sunt insuficiente, dar prin accesarea PNDR se pot face multe lucruri pentru agricultura *

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat ca solicitarea Romaniei pentru a avea acces la 1 miliard de euro pentru reabilitarea sistemului de irigatii a fost facuta ca acesti bani sa fie In anvelopa financiara actuala, aprobata In noiembrie de catre Consiliul European. Din pacate, acest program pentru irigatii „ramane doar o tinta”.

Oficialul de la Bucuresti si-a aratat dezamagirea ca nu s-a reusit obtinerea programului care ar conduce la demararea lucrarilor la sistemele de irigatii.

„Vreau sa fac precizarea ca am discutat cu Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura, despre acest subiect. In continuare, ramane o tinta reala pentru Romania si sper sa reusim In discutiile pe care le vom avea cu Eugen Teodorovici, la nivelul comisarului european pentru fonduri de coeziune politica regionala, Johannes Hahn sa putem obtine aceasta decizie importanta care sta la baza dezvoltarii agriculturii romanesti In perspectiva”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

* Bani europeni pentru fermele familiale *

Daniel Constantin a precizat ca, In perioada 2014 – 2020, fermele familiale ar putea fi finantate direct din banii europeni, iar pentru acest an autoritatile vor Incerca sa redirectioneze o parte din bugetul PNDR.

„De asemenea am discutat despre un alt subiect important pentru Romania, si ma refer la fermele familiale. Dupa cum stiti, am vorbit saptamanile trecute cat de importante sunt de a fi dezvoltate, reprezentand clasa de mijloc In agricultura romaneasca. Incercam in anul 2013 sa directionam o parte din banii europeni pe care Ii avem prin PNDR sau chiar o forma de ajutor de stat catre ajutorarea fermelor familiale, asa cum vor fi ele definite In conditiile legii. Exista o premisa foarte buna ca in perioada 2014 – 2020, odata cu aprobarea reformei Politicii Agricole Comune (n.r. PAC) sa finantam direct din fonduri europene fermele de familie asa cum le definim In perioada aceasta”, a conchis Daniel Constantin.

Comentarii

comentariu

About the Author

-