Published On: joi, Feb 21st, 2013

Invazie de masini inmatriculate in Bulgaria

Share This
Tags

*Pe strazile din Romania vedem la tot pasul autoturisme cu numere de Bulgaria. Tot mai multi romani aleg aceasta varianta de a inmatricula autovehiculele la vecinii nostri bulgari, unde taxele sunt foarte mici*

Noua taxa auto sau timbrul de mediu care va fi valabil de la 15 martie, nu va inchide afacerile celor care inmatriculeaza masini second-hand in Bulgaria, ci din contra, va mari in curand clientela care prefera sa plateasca taxa peste hotare. Noua taxa de timbru auto inseamna costuri mai mici pentru posesorii masinilor euro 1 si euro 2, dar si cresteri in cazul euro 3 si euro 4, desi acestea sunt mai putin poluante.

“Avand in vedere contextul actual al cresterii taxei auto, benefic pentru romani este inmatriculatul in Bulgaria. Eu am doua masini inmatriculate in Bulgaria si va anunt ca valoarea acestora este de 30.000 euro. Circul cu numere de Bulgaria oriunde in Europa fara a avea probleme”, ne-a declarat Mihai Raducu, antreprenor.

Ce contine de fapt acest inmatriculat: 1. Primul pas este transportul masinii in Bulgaria. 2. Inmatriculatul propriu-zis care se face pe persoana Bulgara. 3. Verificare Tehnica 1 an. 4. Asigurare Carte Verde 1 An. 5. Procura cu drept de circulatie. 6. Contract de vanzare, cumparare. Inmatricularea se poate face pentru orice autoturism cu provenienta din spatiul CE si nu depaseste 3, 5 tone si un motor mai mare de 120 KW/ 163 Cp.

”Am inmatriculat in acest an peste 35 de autoturisme si nu am avut probleme decat la una singura care a iesit ca fiind furata la verificarile facute de autoritatile Bulgare. Costul total pentru o inmatriculare poate ajunge la 950 euro. Perioada in care masina sta in Bulgaria este de 2-5 zile lucratoare. Un pret mai mic decat acesta este riscul dumneavoastra de a primi in schimb actele la vre-o drujba sau masina de spalat”, mai declara Mihai Raducu.

Tentatia numerelor de Bulgaria este inca mare, chiar daca taxa auto de la vecini a crescut in doua transe in ultimele luni, ajungand la 205 euro in ianuarie, fata de 60 de euro anterior. Taxele si impozitele se pierd in birocratia dintre state, romanii castiga pe doua fronturi: platesc o taxa de mediu mai mica si scapa si de impozit. In cele mai multe cazuri, masinile isi schimba proprietarul printr-un contract de vanzare-cumparare incheiat intre un bulgar si un roman, explica Kosta Ciolakov, vicepresedinte al Asociatiei Asiguratorilor din Bulgaria. Acest contract ramane insa secret pentru autoritatile romane, fiind folosit numai in Bulgaria. In tara sa, romanul nu conduce autoturismul pe baza acestui contract, ci pe baza unei procuri potrivit careia proprietarul autoturismului ar fi cetateanul bulgar, eliberata de notari bulgari care sunt in cunostinta de cauza. In acest fel, nici vechiul, nici noul proprietar al masinii nu platesc taxe. In 2012, politia bulgara a informat autoritatile romane despre circa 4.000 de masini achizitionate de romani in Bulgaria, dintre care doar 500 au renuntat la numerele bulgaresti. Impozitele pentru restul de 3.500 dispar in birocratia dintre state.

Comentarii

comentariu

About the Author

-