Published On: joi, Feb 21st, 2013

Incredibil: Carnea de cal a ajuns si la fast-food

Share This
Tags

*Romanii au mancat la restaurante si pravalii de tip fast – food din Bucuresti, carne de cal crezand ca au consumat de fapt carne de vita*

O mare parte din cele aproximativ 100 de kilograme de carne de cal descoperite miercuri de inspectorii Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) la un depozit frigorific din Ilfov etichetate ca fiind “carne de vita” a ajuns în sapte restaurante si restaurante de tip fast-food din Romania.

“Problema este sa nu fie carne de la cai taiati în alte unitati decat abatoarele autorizate pentru cabaline. Si se pare ca aceasta carne nu a provenit de la o unitate autorizata”, a declarat Mihai Turcanu, presedinte ANSVSA si secretar de stat în Ministerul Agriculturii. În Romania exista 35 de unitati autorizate de ANSVSA pentru cabaline. Turcanu a spus ca “nu erau cantitati mari pe fiecare restaurant, erau undeva la 3-4 kilograme”. Ministrul Agriculturii: “Toleranta zero pentru frauda sau nereguli. Controalele noastre isi arata eficienta. Este imposibil sa nu depistam neregulile acolo unde acestea exista. Din pacate, mai sunt si persoane iresponsabile care nu înteleg ca acolo unde depistam fraude, închidem unitatea. Angajamentul nostru fata de consumatorul din tara si din afara ei e foarte clar: Toleranta zero pentru frauda sau nereguli!”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Inspectorii Agentiei Nationale Sanitar – Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au gasit miercuri, într-un depozit din Ilfov, pachete de carne de cal etichetate drept carne de vita si care proveneau de la un depozit din judetul Alba, a declarat pentru gandul presedintele ANSVSA, Mihai Turcanu. “De doua-trei saptamani ANSVSA a demarat controale la unitati din toata tara. Am recoltat probe din depozite, una dintre probe a iesit pozitiva, carnea de cal era etichetata drept carne de vita. Carnea a fost livrata de la un depozit din Alba. Inspectorii ANSVSA au găsit grave abateri la Alba si unitatea a fost închisa”, ne-a declarat Turcanu. Este vorba despre un lot de aproximativ 100 de kilograme de cal, potrivit unor informatii obtinute de gandul. Turcanu a precizat ca administratorul depozitului din judetul Alba “a recunoscut ca falsifica etichete”, fiind de parere ca ceea ce s-a întamplat a fost “un joc de documente între doua firme”. Gheorghe Feneser, prefectul judetului Alba, a explicat ca societatea comerciala de unde provin pachetele de carne se afla în Blaj si se numeste Ady Salve. Carnea provine însa din abatoare din Botosani si Bucuresti, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vandut mai departe, spune prefectul. Problema descoperita de inspectorii sanitar – veterinari a fost etichetarea carnii, în sensul ca erau etichetate legal doar lazile, nu si pachetele cu carne. Politia si Garda Financiara, a actionat rapid si carnea a fost retrasa de la comercializare si depozitata la – 20 de grade Celsius”, a declarat prefectul de Alba. Firma din Blaj distribuia carne în restaurante si depozite. Carne de magar, vanduta drept carne de vita. {n localitatea Chirnogeni, din judetul Constanta, politistii au prins trei barbati care vindeau carne de magar drept carne de vita. La audieri acestia au recunoscut ca ar fi furat mai multi magari pe care i-au sacrificat si i-au vandut apoi drept carne de vita. Cele trei persoane sunt cercetate penal pentru furt calificat.

Oana Antonescu, europarlamentar PDL, este membru al Partidului Popular European (PPE), ne-a declarat ca producatorii romani au respectat reglementarile europene, iar adevaratii vinovati trebuie sa plateasca. Interventia demnitarului a fost facuta ca urmare a scandalului carnii de cal, care se pare ca nu va luat sfarsit prea curand. {n acest sens, europarlamentarii participa la dezbateri aprinse pe acest subiect, in cadrul comisiilor Parlamentului European. Cea mai recenta interpelare ii apartine, Oanei Antonescu, membra a Comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara a Parlamentului European. Europarlamentarul PDL, Oana Antonescu, sustine ca este necesara identificarea cat mai rapida a celor responsabili de inselarea cetatenilor europeni in scandalul carnii de cal, pentru restabilirea credibilitatii industriei alimentare europene. Eurodeputatul a pus accent pe faptul ca atat autoritatile din Romania, cat si operatorii comerciali romani nu se fac vinovati de incalcarea niciunei reglementari europene sau nationale. Mai mult de atat, posibilitatea unei confuzii sau etichetari accidentale nu poate fi luata in calcul in conditiile in care companiile din tara noastra au exportat numai carcase, si nicidecum produsul final, dupa cel putin patru controale sanitar-veterinare. „As dori ca la sfarsitul acestei dezbateri sa se afirme cu claritate ca toate acuzatiile aparute in media europeana, la adresa unitatilor de abatorizare din Romania, sunt nefondate si injuste. Autoritatile romane au actionat foarte rapid inainte sa fie sesizate oficial si au efectuat verificarile necesare. Rezultatul a fost clar: etichetarea loturilor de carne de cal provenita de la unitatile din Romania a fost corecta si sistemul de trasabilitate a fost aplicat. Companiile din Romaaia au furnizat carnea de cal, cu respectarea tuturor procedurilor legale. Nu au existat probleme de siguranta alimentara”, a precizat europarlamentarul PDL, Oana Antonescu.

Totodata, Oana Antonescu si-a exprimat sustinerea pentru producatorii din tara noastra, care sunt acuzati pe nedrept, si a solicitat ca, in cel mai scurt timp, sa fie identificati si pedepsiti adevaratii vinovati.

ELENA COMAN & CIPRIAN ISTRATE

Comentarii

comentariu

About the Author

-