Published On: mie, Feb 27th, 2013

Harababura in invatamant, clasa a IX-a se muta la liceu si invatatorii nu trebuie sa mai aiba facultate

Share This
Tags

* Clasa a IX-a va reveni la liceu, fara a mai fi transferata la gimnaziu, asa cum prevede Legea Educatiei conceputa de fostul ministru, Daniel Funeriu * Printre alte modificari aduse legislatiei in vigoare se precizeaza eliminarea evaluarii transdisciplinare la clasa a VIII-a si a termenului pentru studii superioare impus învatatorilor si educatorilor *

Sistemul educational din Romania incepe sa ia forma Turnul Babel. Ani la rand, invatamantul a suferit zeci de transformari, unele dintre ele fiind dezastruoase. Iata ca din nou, Guvernul joaca ping-pong cu elevii si cadrele didactice, fara sa ia in considerare ca schimbarile haotice din sistem se resfrang asupra celor direct implicati.

Dupa ce, în decembrie, a fost emisa o ordonanta prin care a schimbat legea-cadru în mai multe puncte esentiale, Ministerul Educatiei vine cu noi modificari impuse chiar prin amendarea OUG-ului aflat în vigoare.

Cea mai importanta propunere adoptata, astazi, în Comisia de învatamant a Camerei Deputatilor, este ramanerea clasei a IX-a la liceu, eliminandu-se prevederea din Legea Educatiei, conform careia aceasta urma sa treaca la învatamantul gimnazial începand cu anul 2016.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, sustine ca prevederea din lege “perturba sistemul de învatamant”, astfel încat propunerea înaintata Parlamentului se impune prin amendarea Ordonantei numarul 92.

“Sunt lucruri care perturba sistemul, iar una dintre masuri care nu e în Ordonanta numarul 92 e problema clasei a IX-a, care conform Legii numarul 1 nu mai face parte din liceu. Daca ar fi mutata la scolile generale, am avea cu 25% mai putine spatii în licee, iar în Gimnaziu am avea o supraaglomerare. S-ar repeta ceea ce s-a întamplat cu clasa pregatitoare”, a precizat Remus Pricopie.

Amendamentul adus de minister a fost aprobat în comisie cu 18 voturi pentru, venite din partea PSD si PNL, 2 voturi împotriva, apartinand PDL si 3 abtineri, apartinand deputatilor UDMR.

O alta modificare adusa sistemului educational face referire la eliminarea probei transdisciplinare pentru elevii de clasa a VIII-a, prevedere-cheie a actualei Legi a Educatiei. Potrivit noii prevederi, evaluarea prin care vor trece elevii clasei a VIII-a va cuprinde trei probe scrise la limba romana, matematica si o limba straina, precum si o proba practica de calculator, sustinuta de elevi în timpul anului scolar. Evaluarea transdiciplinara va fi introdusa doar in cazul in care materiile vor fi predate dupa modelul care sta la baza ideii cuprinse în Legea învatamantului.

* Cadrele didactice, fara studii superioare *

Guvernul elimina cu totul termenul pe care învatatorii si educatorii îl aveau pentru a urma studiile superioare. Astfel, respectivele cadre didactice nu vor mai fi nevoite sa urmeze o facultate pana în anul 2018.

“Parlamentul trebuie sa schimbe Legea Educatiei, nu ministerul. Noi venim cu puncte de vedere, iar dumneavoastra veti decide daca acceptati aceste modificari, sau daca se va merge în Senat acolo unde avem o forma de modificare a Legii Educatiei. Voi lasa Parlamentul sa decida cu ce viteza si cu ce forma juridica va merge”, a afirmat ministrul Pricopie.

Totodata, parlamentarii au aprobat propunerea ministerului de a elimina pragurile maximale pentru orele de studiu. Astfel, pragurile de 20 de ore pentru învatamantul primar, 25 de ore pentru gimnaziu si 30 de ore pentru liceu au fost anulate, urmand ca noile directii sa fie stabilite prin ordin de ministru.

Modificarile aduse legislatiei vin dupa ce ministrul Educatiei a fost convocat de parlamentarii PSD pentru a da explicatii cu privire la problemele învatamantului. Surse participante la sedinta social-democratilor au precizat ca una dintre solicitarile pe care parlamentarii PSD le-au avut pentru Pricopie a fost ca schimbarile aduse Legii Educatiei sa fie facute prin intermediul Parlamentului si nu prin ordonante de urgenta emise de Guvern.

Comentarii

comentariu

About the Author

-