Published On: mar, Feb 12th, 2013

Gh. Bunea Stancu: “Nu ma mai intereseaza nici de greci, nici de romani, biserica sa fie consolidata”

Share This
Tags

* Amplasata pe Calea Calarasilor, in apropierea Centrului orasului, Biserica “Buna Vestire”, fiind cunoscuta si sub numele de Biserica Greaca, avand statut de monument istoric, nu poate suferi niciun fel de interventie de schimbare a elementelor arhitectonice, pentru ca este interzisa * Ca urmare a discutiilor interminabile dintre Arhiepiscopia “Dunarii de Jos” si Comunitatea Elena, reabilitarea bisericii nu pot atinge punctul de finalizare * Presedintele CJ Braila, Gh. Bunea Stancu, a precizat ca va face tot posibilul pentru a se termina aceste neintelegeri, dupa care sa fie incepute lucrarile de refacere a lacasului de cult *

De ani de zile, administratia locala incearca imposibilul in vederea gasirii de solutii salvatoare care ar conduce la demararea lucrarilor de reabilitare a Bisericii “Buna Vestire” (n.r. Biserica Greaca). Cu tot efortul depus, se pare ca cearta fara granite dintre Arhiepiscopia “Dunarii de Jos” si Comunitatea Elena, in legatura cu stabilirea proprietarului de drept al lacasului de cult, nu isi gaseste finalul. Mai mult decat atat, ambele parti se judeca, dar niciun judecator nu a reusit, pana in prezent, sa spuna in “curtea” cui se afla Biserica “Buna Vestire”. Potrivit datelor istorice, cladirea a fost construita in anul 1863, cand comunitatea elena din urbea noastra a decis ca este momentul ca si grecii sa aiba o biserica in care slujbele sa fie tinute in limba lor. Dupa primirea autorizatiei ceruta domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe 8 septembrie 1863 s-a pus piatra de temelie a Bisericii Greaca.

* Reabilitarea poate fi facuta cu sprijinul Arhiepiscopiei *

Planul bisericii este executat de Avraam Ioanidis din Brussa, tot el fiind si cel care a supravegheat lucrarile de constructie, facute in mare parte cu mesteri italieni. Biserica “Buna Vestire” pastreaza forma de cruce cu doua turle. Stilul arhitectonic dominant este cel bizantin, cu influente antice elene, gotice si de Renastere. Constructia a fost terminata in anul 1872.

Pictura Bisericii Greaca s-a efectuat in trei etape: in 1872 Tattarescu a executat o parte din pictura, continuata in 1901 de Constantinos Livadas Liochis si terminata abia dupa 45 ai, in perioada 1945-1946, de Belizarie. Devenita monument istoric si fara a i se cunoaste proprietarul de drept, lacasului de cult a ajuns in acest moment intr-o stare avansata de degradare, autoritatile fiind legate de maini.

In cadrul ultimei sedinte a Consiliului Judetean (CJ) Braila, presedintele Gheorghe Bunea Stancu le-a cerut consilierilor sa analizeze stadiul in care se afla in acest moment biserica si sa inceapa demararea procesului de reabilitare. Presedintele CJ Braila s-a aratat dispus sa treaca peste conflictul dintre cele doua parti si sa inceapa o investitie la biserica, chiar daca nu se va obtine acordul comunitatii elene si a Arhiepiscopiei.

“Biserica sta sa cada, asa ca ii rog pe consilierii care sunt pe partea de constructie sa faca o vizita la fata locului. In felul acesta voi auzi si eu o parere autorizata”, a declarat Gheorghe Bunea Stancu, presedintele CJ Braila.

Luand in calcul ca investitia va fi una nicidecum ieftina, ci destul de costisitoare, jumatate din finantare va fi suportata de Primaria Braila si CJ Braila, urmand ca restul banilor sa fie dati de catre Arhiepiscopie. Asta numai in cazul in care inaltele capete bisericesti vor fi dispuse sa dea banii, mai ales ca acest mare scandal dateaza de ani de zile. In  prezent, pe edificiu sunt amplasate mai multe schele imprejmuite cu o plasa de protectie pentru a preveni ranirea trecatorilor cu bucatile de tencuiala ce se desprind de pe cladire.

“Nu am apucat sa vorbesc cu primarul Simionescu, dar in privinta reabilitarii cred ca 50% va pune administratia, iar 50% va trebui sa puna si Arhiepiscopia. Nu ma mai intereseaza nici de greci, nici de romani. Ma intereseaza ca biserica sa fie consolidata. Sa se certe mai departe, sanatosi, si cine o va castiga sa fie norocul lui. Vreau ca noi, ca si parte publica, sa avem o interventie in sensul de a ajuta ca aceasta biserica sa nu se prapadeasca. Este cea mai mare biserica greaca din afara Greciei si eu cred ca merita atentia cuvenita. Aici au fost interese, dar nu e problema mea asta”, a mai spus presedintele CJ Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-