Published On: joi, Feb 7th, 2013

Fost director al Fortelor de Munca Braila, colaborator al Securitatii

Share This
Tags

*In anul 2010, Inalta Curte de Casatie si Justitie a constatat, printr-o hotarare definitiva si irevocabila, existenta calitatii de colaborator al Securitatii a Janei Harsu, fost director economic la Fortele de Munca Braila*

Fostul director economic a obtinut, de la AJOFM, in anii 2008 si 2009 venituri de peste 120.000 RON, detinand, impreuna cu sotul acesteia, un apartament de 48 metri patrati, o barca Sport din 1983 si un autoturism marca Renault.

In nota de constatare a CNSAS nr. S/DI/I/3512 din 26.11.2008 se arata ca Jana Harsu a fost recrutata in calitate de gazda a unei case de intalniri la data de 16.09.1987 cu numele conspirativ “Horia”.

Harsu era in aceea perioada contabil-sef al filialei Braila a AutoClub Romania si datorita atributiilor de serviciu raspundea direct de functionalitatea sediului din str. Golesti nr.39, urmarit de Securitate, avand in posesie cheile de acces la imobil.

Raportul Securitatii precizeaza ca Jana Harsu, “in urma efectuarii mai multor contacte, s-a dovedit a fi receptive la eventualele solicitari pentru a pune la dispozitie imobilul respectiv”.

La data de 16 septembrie 1987, fosta directoare de la Fortele de Munca a acceptat sa sprijine organele de Securitate, prin punerea la dispozitie a sediului AutoClubRoman din Braila, “prin semnarea unui angajament scris”.

Jana Harsu a fost instruita cu privire la modalitatea in care va facilita introducerea in sediu a ofiterului de Securitate si a persoanelor care il insoteau, stabilindu-se ca ofiterul trebuia sa o contacteze telefonic, inainte de realizarea intalnirilor.

In hotararea judecatoreasca se mentioneaza ca “parata a inlesnit culegerea de informatii de la alte persoane prin punerea voluntara la dispozitia Securitatii a unui spatiu apartinand ACR, dar cu privire la care avea o raspundere directa, posedand cheile de acces la imobil”.

Desi in timpul procesului Harsu a incercat sa motiveze colaborarea cu Securitatea prin amenintarile la adresa familiei acesteia, instanta a respins motivarea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-