Published On: lun, Feb 4th, 2013

Fermierii braileni primesc informatii utile de la APIA

Share This
Tags

* Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) desfasoara în perioada 1 februarie – 10 iunie 2013 o campanie de informare privind primirea cererilor de sprijin pe suprafata * Sloganul este “Fii Fermier European! Depune la APIA Cererea de sprijin! În Campania 2013 ne pregatim pentru viitoare Politica Agricola Comuna” *

Din aceasta luna si pana pe 10 iunie se va derula o ampla campanie de informare a fermierilor din partea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Obiectivul general al campaniei îl reprezinta informarea fermierilor cu privire la fondurile europene si nationale destinate schemelor/masurilor de sprijin pe suprafata în anul 2013, precum si la modalitatea de accesare a acestora.

“Se pune accent în continuare pe informarea eficienta a fermierilor cu privire la aplicatia de identificare online a parcelelor agricole – IPA Online, prin care beneficiarii îsi pot vizualiza, prin conexiune la internet, propriile parcele digitizate în campania anterioara si îsi pot digitiza si alte parcele prin identificare pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA. Buna informare a fermierilor reprezinta una din primele si cele mai importante conditii pentru derularea la timp si corecta a întregului proces de absorbtie a fondurilor europene alocate pentru sectorul agricol din România. Pe durata Campaniei, centrele judetene si locale ale Agentiei vor organiza sesiuni de informare si instruire a fermierilor si respectiv a administratiei agricole din primarii, cu privire la perioada de depunere a cererilor de sprijn pentru plati pe suprafata în anul 2013, modalitatea de completare a acestora, conditiile de eligibilitate impuse de legislatia europeana si nationala, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum si la pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul masurilor de sprijin pe suprafata. În cadrul sesiunilor de instruire se va acorda o atentie deosebita procedurii de completare electronica a declaratiei de suprafata si identificare, respectiv de schitare corecta, online a parcelelor agricole. De asemenea, se va pune accent pe obligativitatea agricultorilor de a respecta normele de ecoconditionalitate pe toate suprafetele agricole utilizate. De aceste instruiri vor beneficia atât fermierii cat si administratia agricola din primarii, respectiv personalul din bibliotecile judetene si comunale cuprinse în programul Biblionet”, a declarat Daniela Militaru, sefa de la APIA Braila.

* Agricultorii primesc si alte informatii *

Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafata se va derula în perioada 1 martie – 15 mai 2013, respectiv 10 iunie, cu penalizari de 1% pentru fiecare zi de întarziere. Masurile de sprijin pe suprafata sunt Schema de plata unica pe suprafata (SAPS); Plati nationale directe complementare (PNDC), care vizeaza culturile in teren arabil, in pentru fibra, cânepa pentru fibra, tutun, hamei, sfecla de zahar; Schema de plata separata pentru zahar; Schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele decât zona montana. La capitolul Plati compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala, este vorba despre Masura 211 – “Plati compensatorii pentru zonele montane defavorizate”; Masura 212 – “Plati compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural”; Masura 214 – “Plati de Agro-mediu”, care contine 7 pachete.

Comentarii

comentariu

About the Author

-