Published On: joi, Feb 21st, 2013

EXCLUSIV: Povestea unui tanar croitor brailean – intre traditie si tendinte

Share This
Tags

La cei 36 de ani, Stefan Craciun este un croitor cunoscut atat in Romania cat si in strainatate. Stefan a urmat cursurile gimnaziale la scoala nr.23 si apoi cursurile scolii de arte si meserii a UCECOM, profilul: croitor barbati. Provine dintr-o familie modesta, mama sa a lucrat la fabrica de confectii “Braiconf” iar tatal sau la Santierul Naval. Avand masina de cusut in casa, marca “Ileana”, Stefan a fost atras inca de mic de mecanismele ei si isi aduce aminte cum o studia cand mama sa era la serviciu. La finele liceului a inceput practica la “Casa de Moda”, fiind ucenicul maistrului cu cele mai putine comenzi catre casa de moda, dar cu cele mai multe comenzi particulare. Aici a facut primii pasi la sala de croit, luandu-si diploma de constructor de tipare. Desi ca ucenic nu facea prea multe in cadrul atelierului, intr-o zi maistrul l-a intrebat in cat timp poate face un pantalon. Dupa numai cateva zile, Stefan confectiona zilnic cate trei pantaloni si ajunsese sa-si depaseasca mentorul care facea sacoul costumului, motivat fiind de acesta prin plata directa a manoperei catre Stefan. Indrumat de mama sa, si-a depus candidatura la serviciul de resurse umane din cadrul “Braiconf” in anul 1993. Timp de zece ani s-a remarcat ca fiind serios in pozitia sa si a avansat in cadrul serviciului tehnic si datorita faptului ca ii placuse foarte mult geometria. Din 2003 pana in 2006 a lucrat pentru celebra firma “Bigotti” si in 2007 s-a prezentat la un interviu pentru un post de reprezentant vanzari. La prezentarea cv-ului, Stefan a fost angajat ca director de creatie. In prezent se ocupa de cele doua show-room-uri Mungavi, cel din Romania si de cel de la Paris. Acest brand practic este fondat si lansat de Stefan Craciun ca un serviciu dedicat costumelor si camasilor barbatesti executate la comanda si are origini franceze.

In 2009 a inceput sa caute o masina de cusut pentru a-si satisface o dorinta mai veche. Cea pe care a cumparat-o ulterior, i-a apartinut celui care a cusut pentru muzicianul George Enescu. A reconditionat-o timp de sase luni si momentan o are expusa in magazinul din Bucuresti.

De Braila il leaga multe amintiri, in special locul copilariei din Bariera Calarasilor, faleza si strada Republicii, apoi numeroasele aventuri la pescuit, precum si momentul cand alaturi de tatal sau a prins un somn de 80 kg. In orasul natal ajunge rar, cam de trei ori pe an si are regretul ca atunci nu reuseste sa se intalneasca cu toti prietenii. Este un om extrem de ocupat, modest si cu mult stil.

Vorbeste fluent engleza, franceza, italiana si spaniola, insa nu prea ii place sa se laude cu numeroasele cursuri pe care le-a facut in afara tarii. Parisul ii este ca a doua casa, insa Amsterdamul i se pare un oras in care ar locui cu placere.

Stefan Craciun este croitorul clientilor din Romania iar comenzile luate in Franta ii sunt trimise pe e-mail cu fotografia celui interesat de un costum de calitate marca “Mungavi”, construieste pe calculator tiparele necesare si apoi comenzile sunt retrimise impreuna cu tiparele aferente catre atelierul Mungavi. Apogeul l-a atins in plina criza, in noiembrie 2012, cand a atins cel mai mare numar de comenzi avute intr-o luna. Lucreaza cu tesaturi fabricate in Franta, Italia, Germania si Anglia, tesaturi de calitate care contin lana virgina.

Despre creatiile sale vestimentare, sugestii, propuneri, precum si pareri despre celebrele case de moda din Romania si strainatate, puteti urmari in editia de maine a ziarului online infobraila.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-