Published On: vin, Feb 22nd, 2013

EXCLUSIV: Povestea unui tanar croitor brailean-intre traditie si tendinte (II)

Share This
Tags

* Editia de ieri a ziarului Infobraila v-a prezentat ascensiunea profesionala a croitorului Stefan Craciun *

Plecat din tara mai mereu la diverse targuri si prezentari de moda, Stefan ne-a dezvaluit in exclusivitate cateva din tendintele modei masculine.

Din pretul unui costum barbatesc, 70-80% reprezinta tesatura la care se adauga accesoriile si manopera, in ceea ce priveste lucrul la comanda, agentii comerciali punandu-si si un adaos comercial.

Clientii lui Stefan sunt in general oameni cu un statut financiar care pun accent mai ales pe calitatea costumului. Nume sonore din lumea politica sau ale muzicii romanesti i-au trecut pragul atelierului, insa ambasadori, oameni de afaceri si avocati ale caror nume dorim sa le pastram confidentiale, sunt clienti de seama ai tanarului croitor.

Stefan este apropiat clientilor pentru ca trebuie sa stie unde va fi purtat costumul pe care il executa, pentru a le putea oferi acestora cele mai bune sugestii. Astfel, pentru diverse evenimente sau la birou tesatura costumului variaza din punct de vedere al culorii si a finetii.

In anul 2013 se poarta stilul anilor 40-60 pentru costumele barbatesti. Camasile albe sau bleu se asorteaza perfect cu aceste costume iar cravatele cu imprimeuri florale sau cele in carouri sunt in voga.

In ceea ce priveste papionul, Stefan il considara ca fiind “acel element chic, trendy care se preteaza pentru o iesire in club sau pentru persoanele care lucreaza in domeniul universitar”, recomandand papionul asortat cu braul pantalonilor. Multi barbati fac greseli vestimentare atunci cand la un pantalon negru accesorizeaza pantofi maro. Neaparat ar trebui sa-si asorteze la culoarea pantofilor si cureaua de la brau, precum si cea de la ceas. Casele de moda Christian Lacroix, Chanel, Louboutin, Lanvin, YSL, Armani si bineinteles Mungavi, sunt preferatele tanarului croitor.

Dupa revolutia din ’89, in Romania s-au inmultit criticii vestimentari si au aparut multi designeri de moda. Adina Buzatu este unul dintre acestia si pe care Stefan o considera o stilista de apreciat.

“Cand ai presiunea unor cheltuieli mari cum are ea cu magazinele si personalul luna de luna, esti obligat sa-ti faci cifra sa acoperi cheltuielile. Cat despre ce propune ea ca si tendinte in moda masculina, nu este altceva decat viziunea unor producatori din care ea selecteaza ce crede ca se potriveste pietii romanesti. O apreciez mai degraba pentru spiritul antreprenorial decat pentru creatie”, a declarat Stefan Craciun.

Comentarii

comentariu

About the Author

-