Published On: Soare, Feb 17th, 2013

EXCLUSIV: Matusa lui I.L. Caragiale era din Braila

Share This
Tags

*Actorul si dramaturgul Iorgu Caragiale, fratele mai mic al lui Luca Stefan Caragiale-tatal marelui dramaturg I.L. Caragiale, a poposit in numeroase randuri la Braila*

Iorgu Caragiale s-a nascut in anul 1826, la Constantinopol-capitala Imperiului Otoman, fiind fiul lui Stefan, un descendent al unei famili grecesti din Insula Idra.

Stefan soseste in Tara Romaneasca, la inceputul secolului al-XIX-lea, unde la 1812 face parte din suita domnitorului Ioan Gheorghe Caragea, fiind bucatar la curtea domneasca.

Iorgu viziteaza Braila de multe ori, trupa acestuia de teatru dand dese reprezentatii in orasul de la Dunare. Succesul de pe scena a lui Iorgu l-a indemnat pe tanarul sau nepot, Ion Luca Caragiale, sa aleaga dramaturgia.

La data de 25 iunie 1868 trupa lui Iorgu se opreste la Braila, unde la 30 iunie joaca, cu un mare succes, piesa “La batailledes Bulgares sous le commandement du voiévode Filip Totiu contre les Turcs”. Succesul piesei s-a datorat si existentei unei importante comunitati bulgare la Braila.

La Braila, unchiul lui Ion Luca Caragiale se casatoreste cu Elena, fiica unui anume Stefan Pascali.

Elena, si ea actrita, va fi cunoscuta sub numele de Cecilia Caragiale, astfel o numeste chiar si marele dramaturg I.L. Caragiale. Cei doi au avut mai multi copii, printre care un fiu, Alexandru.

Comentarii

comentariu

About the Author

-