Published On: vin, Feb 15th, 2013

EXCLUSIV: Inventatorul primului scaun ejectabil din lume, in aviatie, era brailean

Share This
Tags

*Braileanul a brevetat inca din anul 1930 o inventie, folosita astazi, in intreaga lume, la avioanele militare supersonice*

Pe 6 februarie 1896, la Braila, se naste Anastase Dragomir, cel de al saselea copil al unui veteran din Razboiul de Independenta. Inca din adolescenta isi contureaza pasiunea pentru aviatie, iar dupa incheierea studiilor pleaca in Franta, unde lucreaza la mai multe uzine de avioane.

In Hexagon, braileanul isi perfectioneaza propriul sistem pentru salvarea pasagerilor si a pilotilor, in cazul accidentelor aviatice.

Dragomir, impreuna cu un alt inventator roman, Tanase Dobrescu, realizeaza un model al unui scaun ejectabil. Inventia, desi era o versiune timpurie a actualelor scaune ejectabile, era destul de complicata pentru acea perioada,  fiind compusa dintr-un scaun detasabil si ejectabil vertical, prevazut cu doua parasute. Aceasta a fost conceputa pentru salvarea vietilor omenesti in cazuri de urgenta.

Pana a breveta inventia, modelul a fost testat pe un avion Farman, in august 1929, pe Aeroportul Paris-Orly, de langa capitala Frantei, iar in luna octombrie a aceluias an, la Aeroportul Baneasa, pe un model Avia. Ambele evenimente au fost un succes, presa din Franta si din Romania subliniind importanta, dar si unicitatea momentului.

Dupa ce in 1928 se depusese cererea de brevetare a “cabinei catapultabil”, doi ani mai tarziu, pe 2 aprilie 1930, cei doi romani obtin patentarea oficiala la Oficiul Francez de Inventii, cu brevetul nr. 678.566. Numele oficial al inventiei  era ‘’Nouveau système de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aérienne” / “Nou sistem de montare al parașutelor la aparate de locomoție aeriană”.

Inovatia lui Anastase Dragomir pentru autostabilizarea cabinei în cădere prin utilizarea a două paraşute auxiliare se regăseşte în soluţiile actuale de paraşute şi cabine catapultabile.
In 1950, dupa doua decenii de la inregistrarea in Franta a inventiei, Dragomir obtine un brevet si in Romania, cu numarul 40125.

In cartea  „Technique des Avions“, aparuta la Paris in 1960, sunt mentionate si realizarile inventatorului brailean, in domeniul catapultarii pilotilor si pasagerilor din avioanele aflate in pericol de prabusire.

Sistemul brevetat de  Dragomir se va materializa prin aparitia, la noile tipuri de avioane supersonice, militare, a scaunului ejectabil.

Braileanul moare la Bucuresti, in anul 1966.

Comentarii

comentariu

About the Author

-