Published On: joi, Feb 28th, 2013

EXCLUSIV: Eroii Armatei Romane batjocoriti la Braila. Administratorul cimitirului: “A fost vant, a fost frig, s-au mai daramat”

Share This
Tags

Cimitirul “Sf. Constantin si Elena” este o adevarata galerie de monumente si sculpturi, multe dintre ele aflandu-se in patrimonial cultural national.

Monument istoric, Cimitirul Eroilor adaposteste ramasitele pamantesti ale soldatilor romani,  care au murit in timpul celor doua Razboaie Mondiale, majoritatea necunoscuti. Alaturi de acestia se gasesc si mormintele unor ofteri de vaza ai Armatei Romane, printre care generalii Moise Groza, Ion Macri si Alexandru Popovici.

Starea in care se afla Cimitirul Eroilor este degradabila, unele cruci sunt daramate si aruncate haotic, iar altele stau sa cada, fara ca administratia sa clinteasca un deget pentru a le reconditiona sau macar rearanja. Mai mult decat atat, jignirea memoriei Armatei Romane continua prin deseurile care acopera monumentele funerare ale soldatilor.

Mormantul generalului Nistor Teodorescu (1893-1979) arata jalnic, iar locul unde este ingropat locotenentul Murgulescu Constantin (1893-1945), decorat cu Ordinul Coroana Romaniei, este marcat doar de o piatra pe care este scris numele, crucea lipsind.

In fata unui impunator monument inaltat in cinstea eroilor din 1916-1919 se gaseste un morman de crengi, candele si coroane arse, imaginea fiind cu adevarat desolanta.

Fara cruce a ramas si locul de veci al plutonierului Popescu Constantin, insa nu lipsesc gunoaiele aruncate la doi pasi de acesta. Prin cimitir am gasit si placi funerare aruncate printre tufisuri, cum ar fi cel al unui tanar soldat, “plecat prea de timpuriu”. Ignoranta administratiei cimitrului este vizibila si in imaginile surpinse in stanga Osuarului romanilor cazuti in Moldova in 1917, unde trei cruci ale soldatilor erau distruse, una  fiind cazuta si lasata la voia intamplarii.

Nici Osuarul nu se afla intr-o stare buna, interiorul aratand mai degraba ca o ruina, plin de mizerie, cu peretii coscoviti, pictura originala nemaifiind vizibila, din cauza degradarii. Doar o icoana aminteste ca in acest loc odihnesc ostasii romani cazuti in Primul Razboi Mondial.

Gina Bordea, administratorul Cimitirului “Sf. Constantin”, aflat in subordinea Directiei Serviciilor Publice Braila, ne-a condus la toate monumentele importante, iar cand a fost intrebata din ce cauza acestea au ajuns intr-o stare jalnica, a declarat intr-o discutie cu reporterii Infobraila: “Noi am reparat gardurile, nu se mai poate intra in cimitir dinspre cartierul Lacu-Dulce. Crucile, asta e. A fost vant, a fost frig, s-au mai daramat. Ori ati facut poze si la gunoaie? Mai sunt. Lumea mai bine pune la vecinul.”

Contactat telefonic, arhitectul Marcian Roman, consilier superior in cadrul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Braila a precizat ca Directia nu are competenta in administrarea materiala a obiectivelor de patrimoniu, ci doar administratia locala.

Comentarii

comentariu

About the Author

-