Published On: mar, Feb 19th, 2013

EXCLUSIV: Aici a locuit fratele mai mic al lui Eminescu. Povestea lui Matei Eminescu

Share This
Tags

* Pe Bulevardul Carol, actualul Independentei, intr-o casa construita la mijlocul secolului al-XIX-lea a locuit si si-a trait prima poveste de dragoste Matei Eminescu, fratele mai mic al marelui poet Mihai Eminescu * Infobraila va prezinta in exclusivitate viata tumultoasa a ofiterului Eminescu, dar si marturiile Veronicai Micle si ale lui Eminescu despre sotia acestuia, o profesoara din Braila*

Nascut la 16 noiembrie 1856, Matei Eminovici a fost unul dintre cei 11 copii ai caminarului Gheorghe Eminovici si a Ralucai, fiica stolnicului Vasile Iurascu.

Dupa absolvirea Scolii de Ofiteri din Iasi in anul 1876, Matei urmeaza cursurile Institutului Politehnic din Praga.

Tanarul isi incepe cariera in Armata Romana prin participarea la Razboiul de Independenta, la inceput ca sublocotenent in Regimentul 4 linie, in timpul campaniei militare de la sud de Dunare. Participa de asemenea si la Batalia de la Plevna, la sfarsitul anului 1877, dar si la Batalia de la Smardan, in ianuarie 1878.

Matei se dovedeste a fi un militar experimentat, ceea ce ii aduce si numeroase decoratii romanesti, dar si straine, printre care Steaua Romaniei, Ordinul “Virtutea Militara”, Ordinul “Sfantul Stansilav” al Imperiului Tarist.

Desi curajos, Eminovici nu a fost deloc un soldat disciplinat, in timpul Razboiului de Independenta fiind reclamat de Ilie Stanovici, un locuitor al orasului Calafat, in casa caruia locuia sublocotenentul. Militarul i-ar fi cauzat numeroase pagube lui Stanovici si chiar l-ar fi amenintat ca il bate daca il va reclama superiorilor. Impulsivitatea fratelui lui Eminescu este dovedita si de conflictul pe care l-a avut cu generalul Eustatiu Pencovici, ministru al Apararii intre 1870 si 1871, pe care l-a numit “civil in uniforma”.

Dupa incheierea razboiului, Matei este mutat la Regimentul 9 Dorobanti, cu garnizoana la Braila. Sosirea in orasul de la Dunare este amintita chiar si de poetul Mihai Eminescu, la 10 martie 1880: “A sosit frate-meu la Bucuresti, amorezat lulea si solicitand permutarea in Regimentul de Dorobanti ai Brailei”.

Motivul era clar. Ofiterul Eminovici o cunoaste pe Matilda Ilian Iosefescu, o tanara profesoara de istorie la Liceul de Fete din Braila, nascuta la Tecuci in 1856 si prietena a Veronicai Micle, iubita lui Eminescu. Prietenia dintre cele doua femei, dar si povestea de dragoste dintre Matei si Matilda este descrisa in scrisoarea trimisa de Veronica marelui poet, la 8 februarie 1880:

“Hanrieta (n.r sora lui Eminescu) a plecat spre Botosani; eu am fost foarte ingrijorata, insa ea m-a asigurat ca dimpotriva, gerul ii este mai priincios decat aerul cald si s-a dus miercuri pentru a pregati pe Tata care avea a merge la Braila pentru nunta lui Matei. Biata Hanrieta, ce suflet bun si sincer, stii ce ingrijata era mai cu seama ca Matei l-a inselat pe Batran (n.r tatal lui Eminescu) ca fata are 9000 de galbeni si ea abia de are una,e profesoara in Braila, o cunosc foarte bine, a petrecut mai multe vacante la mine. Fata e foarte buna dar uratica, uratica, mai cu seama la gura e cam rar de urata si Hanrieta spunea ca Matei e amorezat foc.”

La 6 aprilie 1880, in a doua duminica dupa Pasti, este inregistrata casatoria fratelui lui Eminescu, Matei cu profesoara Matilda Iosefescu. La eveniment participa si tatal ginerelui, caminarul Gheorghe Eminovici, sosit la Braila tocmai de la Botosani. Desi unele documente spun ca la Braila ar fi fost, cu aceasta ocazie, chiar si Mihai Eminescu acest lucru nu este real, poetul neparticipand din cauza ca a fost anuntat cu intarziere.

Sotii Eminovici au locuit pe Bulevardul Carol nr. 174, intre str. Gen. Eremia Grigorescu, fosta Garii si str. Mihai Eminescu, fosta Regala.

Tatal lui Eminescu a fost foarte incantat de Matilda, chiar dinaintea mariajului, Veronica Micle scriindu-i lui Eminescu ca “batranul asemenea a fost la Braila si a stat 15 zile la Matilda Iosefescu, numele viitoarei nurori si a ramas asa de incantat de ea, incat dupa ce s-a intors i-a facut poezii si i le-a trimis.”

La Braila se nasc si cei doi copii ai lui Matei Eminovici si a Matildei: Ion Traian Victor si Maria Lucretia Verginia. La 13 iulie 1886 vine pe lume Victor, cel ce va deveni un cunoscut publicist si avocat, iar la 1 august 1887 se naste Maria, care va muri dupa doar cateva luni.

Relatia dintre cei doi soti se raceste dupa aproximativ 10 ani, unul dintre motive fiind viata extraconjugala a acestuia. Mutat de la Regimentul 9 Dorobanti din Braila la Regimentul 32 Dorobanti din Mizil, unde va fi comandant al Companiei 2, ofiterul cere divortul, fiind indragostit de Ana Condeescu, o menajera din Mizil.

In urma repetatelor conflicte cu superiorii sai, ofiterul se retrage din armata in anul 1892, in acelasi an adoptand legal numele de Eminescu.

Dupa pronuntarea divortului, Matei se casatoreste cu Ana, care ii va darui 4 copii, doi baieti si doua fete. In 1897 tanara din Mizil cere divortul de fostul ofiter pe motiv ca ar avea o fire violenta si i se incredinteaza cresterea copiilor minori.

Incepand cu anul 1925, Matei Eminescu se stabileste in Bistrita-Nasaud, unde se va casatoria a treia oara cu Silvia Maieru, fara a avea urmasi.

Fratele poetului national se stinge din viata la 12 decembrie 1929, la Bistrita.

Comentarii

comentariu

About the Author

-