Published On: mie, Feb 20th, 2013

Dragnea redeseneaza harta Romaniei

Share This
Tags

* “Sfătuiesc pe toată lumea să nu joace la 8 din 42, s-ar putea să tragă cartea necâştigătoare”, spune vicepremierul * prima sansa la functia de guvernaror o au actualii presedinti de consilii judetene, alegeri directe ale populatiei pentru aceasta importanta functie urmand sa aiba loc abia in 2016 * Prima sansa o au orasele resedinta ale Agentiilor de Dezvoltare * . Dacă pentru Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova şi Timişoara lucrurile par deja negociate, bătălia se dă în continuare între Braşov şi Alba Iulia, Piatra Neamţ şi Iaşi, Călăraşi şi Ploieşti, Brăila fiind puternic concurată de Constanţa *

Guvernul a facut primul pas in vederea redesenarii hartii Romaniei, vicepremierul Liviu Dragnea dand deja semne clare ca puterea liderilor de judete din teritoriu va creste in perioada imediat urmatoare. Opt sau mai multe regiuni, conduse de un mini-parlament şi un preşedinte, care să aibă în mână bugetele locale, fondurile europene şi, dacă este nevoie, fonduri de la guvern şi competenţe mult sporite faţă de ale unui şef de Consiliu Judeţean, prin degrevarea miniştrilor de aceste atribuţii, asa arata viitoare harta admnistrativ teritoriala a tarii. Prima şansă ca viitori preşedinţi ai regiunilor o au, până la primele alegeri directe din 2016, chiar actualii şefi de Consilii Judeţene. De asemenea, fiecare regiune va avea şi câte un prefect, nefiind exclus ca acesta să fie oficial asumat politic.

Braila se “bate” cu Constanta

Numărul exact al regiunilor va ieşi, din discuţiile unui Consiliu Consultativ, în care vor intra de la profesori universitari la aleşi locali şi parlamentari,  până în iulie. “Nimeni nu ştie în acest moment câte regiuni vor fi şi nici care vor fi sediile. Sfătuiesc pe toată lumea să nu joace la această loterie 8 din 42 pentru că s-ar putea să tragă o carte negâştigătoare”, spune Dragnea. Varianta pe care primul ministru Victor Ponta şi-a asumat-o însă public până acum este aceea că actualele opt regiuni de dezvoltare vor fi păstrate. O dispută importantă între liderii locali, la acest moment, este însă cea legată de viitoarele reşedinţe, adevăratele centre de putere ale regiunilor. În fiecare regiune va fi stabilită o reşedinţă, urmând ca restul judeţelor să primească, în compensaţie, câte o instituţie regională importantă. “Prima noastră propunere este ca în fiecare regiune să existe o reşedinţă ca sediu administrativ, dar fiecare judeţ va avea câte o direcţie importantă, ca fiecare să simtă avantajele regionalizării”, susţine Dragnea.

Prima şansă la statutul de reşedinţă ar avea-o oraşele în care acum există Agenţia de Dezvoltare Regională, pentru a limita cheltuielile cu sediile şi logistica. “Acum în fiecare regiune există agenţia de dezvoltare regională. Acum e un ONG. Va deveni apartul executiv al consiliului regional”, spune Dragnea. Pe acest principiu, în avantaj ar fi Braşovul (Centru), Călăraşi (Muntenia Sud), Cluj Napoca (Nord Vest), Timişoara (Vest), Bucureşti (Regiunea Bucureşti -Ilfov), Craiova (Sud -Vest), Piatra Neamţ (Nord Est) şi Brăila (Sud -Est).

Lideri locali cu greutate ai USL cer însă reşedinţele în propriile judeţe. Dacă pentru Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova şi Timişoara lucrurile par deja negociate, bătălia se dă în continuare între Braşov şi Alba Iulia, Piatra Neamţ şi Iaşi, Călăraşi şi Ploieşti, Brăila fiind puternic concurată de Constanţa. “Are un punct în plus (oraşul cu Agenţia de Dezvoltare, n.r.) să devină reşedinţă, dar nu e obligatoriu”, admite Dragnea.

Saltul de la CJ la şefia regiunii în viziunea lui Dragnea

În vârful viitoarelor regiuni va sta câte un preşedinte, ales anul acesta de primari şi, din 2016, direct de cetăţeni. Acesta poate proveni din rândul actualilor şefi de Consilii Judeţene, care vor renunţa astfel la funcţia de la judeţ. “Ei vor putea fi aleşi, dar va fi o incompatibilitate între preşedinele de Consiliu Judeţean şi preşednele de regiune”, a explicat Dagnea. Aceştia vor conduce un consiliu regional, în care reprezentanţii judeţelor vor fi aleşi proporţional cu numărul populaţiei. Un calcul estimativ arată că, în primă fază, USL va avea probabil toate aceste funcţii de preşedinte. Dragnea evită însă un pronostic politic: “Eu nu mă joc cu nicio prognoză. Nu e importantă culoarea politică a celui care conduce regiunea”.

Ministrul Dezvoltării asigură în schimb liderii de judeţe că nu li se va lua din atribuţiile actuale, cum s-a vehiculat iniţial, ba dimpotrivă. “Nu se desfiinţează niciun judeţ, niciun consiliu judeţean, toate autorităţile actuale rămân. Nicio competenţă de la judeţ nu va fi luată, în schimb competenţe care sunt acum la guvern vor fi transferate. Nimeni nu pierde nimic”, spune Dragnea.

Prefecţii politici, pe picior de revenire

În fiecare regiune, Guvernul îşi va trimite şi câte un prefect. Dacă în prezent prefecţii de judeţ sunt, teoretic, înalţi funcţionari publici, nu este exclus să se revină oficial la numirile politice. “Dacă va fi acceptată instituţia prefectului regional, sunt două variante – un prefect regional şi câte un subprefect de judeţ sau un prefect regional şi actualii prefecţi de judeţ. Vom vedea dacă prefecţii vor fi puşi pe criterii de specializare sau politic. Nu ştiu care e cea mai bună variantă”, a spus azi Dragnea. Un lucru este însă sigur: sediul prefecturii regionale va fi în sediul administrativ al regiunii.

Ce putere vor avea preşedinţii de regiuni

Guvernatorii vor avea o greutate mai mare chiar decât a unui viitor ministru. Ei vor gestiona bugetele regionale, fondurile europene – 22 de miliarde de euro pentru Coeziune şi 7 miliarde pe Dezvoltare Rurală în următorii 7 ani -, dar şi bani de la centru. “Programele europene care acum sunt coordonate de guvern vor merge spre regiuni. Sursele de finanţare vor fi bugetele locale, bani UE, bugetul naţionel. Principala sursă trebuie să fie fondurile UE”, susţine Dragnea. În plus, după revizuirea Constituţiei, îşi vor trimite reprezentanţi şi în Senat, Camera Superioară urmând să aparţină strict regiunilor. Pentru regionalizare, Guvernul nu are însă şi un buget. “Costurile vor fi zero”, susţine Liviu Dragnea, anticipând eventuale reduceri de cheltuieli, prin disponibilizările care vor fi făcute în guvern: “cred că va fi obligatoriu să avem disponibilizări”.

Desenarea noii hărţi a României va intra în discuţie în guvern în iulie, va fi transpusă în Constituţie şi supusă implicit referendumului în octombrie, urmând ca maximum o lună mai târziu noii preşdinţi de regiuni şi consilierii regionali să fie desemnaţi.

Comentarii

comentariu

About the Author

-