Published On: mar, Feb 26th, 2013

Din martie statul va plati 1 miliard de euro producatorilor si distribuitorilor de medicamente

Share This
Tags

* Din 12 martie Guvernul trebuie sa onoreze facturile producatorilor si distribuitorilor de medicamente de aproximativ 1 miliard de euro, ca urmare a transpunerii în legislatia româneasca a unei directive europene menita sa combata întârzierile la plata *

În 2011, Comisia Europeana a emis o directiva (2011/7/UE) referitoare la combaterea întârierii platilor în tranzactiile comerciale. Potrivit acesteia, termenele de plata a facturilor, inclusiv de catre institutii ale statelor europene, sunt fixate la 30 de zile sau, în cazuri exceptionale, la maximum 60 de zile. Directiva, deja aprobata de Parlament, trebuie sa intre în vigoare la doi ani de la aprobare.

“Legea intra în vigoare la data de 12 martie. Nu am solicitat nici o derogare de la Comisia Europeana. Este prinsa în buget suma de 3,5 miliarde de lei, pentru sanatate,” a spus Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

În acest moment, decontarile realizate de CNAS sunt facute dupa aproximativ 300 de zile, iar distribuitorii de medicamente platesc producatorii în medie la 240 de zile, restul de 60 de zile fiind finantate de care distirbuitori. Asta înseamna ca, o data cu aplicarea termenelor de plata de 60 de zile, cea mai mare parte a miliardului de euro platit de stat se va duce în conturile producatorilor de medicamente, care, într-o proportie covârsitoare, sunt companii farmaceutice din strainatate.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat recent ca bugetul Sanatatii pentru 2013 este mai mare cu 30 la suta fata de cel de anul trecut, însa ca o parte a acestuia, aproximativ 3,5 miliarde de lei, va fi cheltuita pe datorii acumulate în intervalul 2009 – 2012.

Comentarii

comentariu

About the Author

-