Published On: mie, Feb 13th, 2013

Desi am scapat de gerul napraznic, de inundatii tot trebuie sa ne ferim

Share This
Tags

* Cu toate ca in urma prognozele meteorologice au fost scoase din ecuatie gerurile napraznice, nu trebuie sa ne culcam pe o ureche ca in felul acesta culturile agricole vor scapa de dezastru * Nici pe departe acest gand, pentru ca exista pericolul inundatiilor *

In luna februarie 2012, fermierii din Braila, dar si legumicultorii erau loviti de geruri si caderi masive de zapada, care au facut pagube importante. Din cauza acestor fenomene, primele legume romanesti au aparut mai tarziu pe piata. Iata ca anul acesta vremea s-a dovedit mai blanda si pare sa tina cu agricultorii. Exista, insa, pericolul producerii de inundatii.

In cazul in care vor cadea precipitatii masive pe teritoriul judetului nostru, situatia devine aproape la fel ca anul trecut. Atat lipsa ploii, cat si precipitatii in cantitati prea mari vor conduce la distrugerea culturilor agricole. Daca ploua abundent, este posibil ca debitele raurilor care tranziteaza judetul Braila sa creasca. Este vorba de raurile Buzau, Siret si Calmatui. In aceste conditii, apare fenomenul de baltire, mai ales pe solele unde nu s-au realizat santuri sau rigole de scurgere a apei.

“Raul Buzau nu este pe o portiune prea mare din judetul nostru, lucru valabil si pentru Siret. In situatia in care ploile vor cadea in cantitati peste limita admisa se va forma baltirea. Canalele de desecare sunt inca inchise. Dar se pare ca din prognoza meteo nu este nimic grav. Insa nu trebuie neglijat un alt aspect. Toate culturile au nevoie de <plapuma de zapada>. Daca nu va ninge situatie este grava. La fel se poate spune si despre aparitia ploilor, in cantitati normale. Se poate ca dupa ploaie sa vina un inghet si atunci va fi vai de agricultori. Pana in momentul de fata, ca urmare a verificarilor pe care le-am efectuat personal in teren, exista 200 de hectare care sunt afectate de fenomenul de baltire, dintr-un total de 350.000 de hectare”, ne-a declarat directorul executiv al Directiei pentru Agricultura Judeteana (DAJ) Braila, Traian Cismas.

Comentarii

comentariu

About the Author

-