Published On: joi, Feb 21st, 2013

Decizia a fost luata, din martie se plateste timbrul de mediu

Share This
Tags

* Dupa lungi discutii, iata ca guvernantii s-au decis in legatura cu timbrulde mediu * Asa se face ca, de la 15 martie se va trece la aplicarea acestei taxe, iar pana la aceasta data oficialii de la Capitala vor adopta actul normativ priivind aplicarea normelor metodologice a acestei legi *

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat la finalul sedintei de Guvern, care a avut loc in aceasta saptamana, ca timbrul de mediu va intra In vigoare incepand cu data de 15 martie. Pana la aceasta data, Guvernul va adopta hotararea privind aplicabilitatea normelor metodologice ale legii.

„Ca si noutate pe care aceasta ordonanta de urgenta o aduce este aceea ca, In primul rand, timbrul de mediu este un instrument necesar pentru Innoirea parcului auto din Romania si concomitent cu reducerea gazelor cu efect de sera, care este si angajamentul Romaniei fata de Uniunea Europeana. Este prima formula care vizeaza In mod real poluarea si se adapteaza la realitatea din Romania. In formula de calcul prezenta nu mai este dominanta capacitatea cilindrica, care este inclusa oricum In impozitul anual pe care Il platesc catre primarie fiecare dintre cei care au autoturisme”, a declarat Rovana Plumb.

Oficialul a mai precizat ca taxa autentica se calculeaza In functie de emisiile de dioxid de carbon, care sunt luata In calcul In proportie de 100% In noua formula de calcul, comparativ cu vechea taxa cand emisiile de carbon se luau In calcul In proportie de 30%.

„Noul timbru de mediu mentine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 si mareste cotele pentru tehnologiile Euro 4 si Euro 3. Pentru tehnologiile cu tehnologii mai slabe, non- Euro, Euro 1 si Euro 2, adica acele masini care se apropie de sfarsitul perioadei de viata, timbrul de mediu va scadea fata de nivelul actual, luandu-se ca si cuantum de depreciere vechimea masinii la fiecare dintre autoturismele cuprinse In aceasta norma de poluare”, a mai spus ministrul Mediului.

* In functie de emisia de dioxid de carbon, taxa are valori diferite *

Rovana Plumb a mentionat ca pentru timbrul de mediu se aplica In felul urmator: pentru Euro 5, Euro 4 si Euro 3 formula de calcul este cea care ia In calcul In proportie de 100% emisia de dioxid de carbon, iar pentru autoturismele cuprinse In normele de poluare non Euro, Euro 1 si Euro 2 se aplica actuala formula de calcul prevazuta prin Legea nr. 9/2012.

„Sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autoturismele si autovehiculele apartinand misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, autoturismele persoanele cu dizabilitati, autovehiculele Fortelor Armate, Fortelor de Securitate, de Politie, Jandarmerie, Politie de Frontiera, Ambulante, autovehiculele istorice, autovehiculele hibride si electrice, autovehiculele intrate potrivit legii In autoritatea privata a statului acordatre cu titlu gratuit, autovehiculelor destinate competitiilor sportive dobandite prin mostenire la doi ani de la data deschiderii succesiunii”, a spus Rovana Plumb.

Valoarea In lei a timbrului de mediu se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro, stabilit In prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat In jurnalul oficial al Uniunii Europene.

„Ca noutate, proiectul de ordonanta de urgenta acorda un eco-tichet pentru masinile electrice In valoare de 2.500 de euro”, a spus Rovana Plumb.

Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la Inmatricularea masinilor, Inlocuind actuala taxa auto. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat la sfarsitul sedintei de Guvern ca timbrul de mediu se va plati de la data 15 martie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-