Published On: mar, Feb 19th, 2013

Cum vad parlamentarii vanzarea uzinei Laminorul

Share This
Tags

* Parlamentarii braileni se uita neputinciosi catre vanzarea uzinei.  Respectarea contractului colectiv de munca a devenit o prioritate in aceste momente de incertitudine *

Contactat telefonic, deputatul Vasile Varga ne-a declarat: “Am spus si atunci, precum si acum. Avand in vedere ca este vorba de o societate privata este greu sa te opui vanzarii de bunuri proprii. Nu prea pot spune prea multe pentru ca nu stiu cu ce scop s-a efectuat instrainarea activelor. De fapt si liderul de sindicat Constantin Iarca a anuntat ca se vand bunuri imobiliare din patrimoniu. Fiind o societate privata, patronul face ce vrea. Problema primordiala nu este cine a cumparat-o, ci cel mai important este ca Laminorul sa functioneze in continuare. Chiar daca s-a instrainat dintr-un patrimoniu ceva, singurul lucru bun ar fi derularea activitatii. Cu alte cuvinte, Laminorul ar trebui sa produca, iar oamenii sa isi pastreze locurile de munca. Asta ne intereseaza pe toti. In legatura cu instrainarea eu nu pot declara nimic, pentru ca ar fi ilegal daca m-as pronunta in legatura cu acest lucru. Sunt privati si nu se poate interveni deloc. Pot interveni doar intr-o chestiune sociala, spre exemplu daca vanzarea a fost facuta in interesul societatii si sa nu genereze lipsa locurilor de munca. Firma trebuie sa aiba fonduri, pentru plata salariilor, investitii. Pe noi ne intereseaza ca situatia de fata sa nu-i afecteze pe muncitorii de acolo, in aceasta mare uzina”.

* Nazare: “Gradul de ocupare a fortei de munca depinde semnificativ de activitatea economica de la Laminorul”

Deputatul PDL, Alexandru Nazare a acuzat actuala guvernare de situatia in care a ajuns Braila, in ceea ce priveste strategiile economice esuate. Aproximativ 500 de angajati ar putea ramane acum fara loc de munca.

“Anuntul facut de Mechel astazi este doar cronica unei morti anuntate, atata vreme cat guvernantii n-au dat niciun semn ca s-ar preocupa de soarta angajatilor din cele 5 obiective industriale detinute de aceasta companie in Romania. Este regretabil ca s-a ajuns aici, mai ales in cazul unor orase ca Braila unde gradul de ocupare a fortei de munca depindea semnificativ de activitatea economica de la Laminorul. Dupa ce a dat masura comptentei sale in gestionarea situatiei explozive de la Oltchim, ministrul Vosganian si guvernul USL in ansamblu ne demonstreaza inca o data ca nu pot face fata in misiunea de a pastra locurile de munca in aceste vremuri economice tulburi. De creat locuri noi de munca nici nu se mai poate pune vorba pentru un Guvern total depasit de situatie, asa cum este guvernul USL. Eu am ridicat aceasta problema de la Mechel inca din luna noiembrie, am ridicat-o si la audierea ministrului Vosganian, de fiecare data am primit raspunsuri vagi, semn ca acest Guvern nu are nicio strategie pentru industrializarea Romaniei in general”, a declarat deputatul Alexandru Nazare.

* Dragomir: “Nimeni nu poate impune unei societati private sa vanda sau sa nu vanda actiunile”

Deputatul PSD, Marian Dragomir a marturisit ca pierderea acestor locuri de munca este semnificativa pentru orasul nostru, insa nu sta in puterea parlamentarilor de a interveni in vanzarea unei societati private.

“Strategia privind investitiile intr-un anumit domeniu de activitate sau retragerea de pe o piata reprezinta o decizie bine documentata pentru fiecare societate comerciala si este influentata de evolutia pietei, veniturile sau pierderile din ultimii ani, previziunile privind evolutia acelui sector de activitate. Nimeni nu poate impune unei societati private sa vanda sau sa nu vanda actiunile (cu exceptia unor situatii de exceptie si limitativ prevazute de legislatie). In cazul Laminorul Braila, decizia de a vinde combinatele Ductil Steel Buzau, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila tine de managementul grupului Mechel care vizeaza, din declaratiile patronatului,  intentia de a se retrage din industria otelului din Europa care i-a produs pierderi si orientarea catre productia de carbune metalurgic. In ceea ce priveste pretul actiunilor se da curs in mod clar interpretarilor. Imi voi face publica opinia numai in cazul in care am acces la clauzele din contractul de vanzare cumparare a actiunilor pentru a analiza si alte aspecte care nu au fost date publicitatii.

Pana in acel moment exista institutii abilitate care pot analiza acest caz si lua eventuale masuri”, a declarat Marian Dragomir, deputat PSD.

Comentarii

comentariu

About the Author

-