Published On: lun, Feb 4th, 2013

Cum arata noul bir, Timbrul de Mediu!?

Share This
Tags

Timbrul de mediu se eliberează si se aplica pe Cartea de Identitate a Vehiculului de către Directia Regim Permise de conducere si Inmatriculare a Vehiculelor la primirea dovezii de plata a timbrului de mediu. Mai precis, cand te duci cu toate actele la Politie, in vederea inmatricularii pe numele tau, acte printre care trebuie sa se numere si chitanta de la Circa Financiara de plata a Timbrului, vei primi un abtibild securizat pe carte. Modelul timbrului de mediu se stabileste prin normele metodologice.

Calcularea timbrului de mediu 2013 se va face in functie de capacitatea motorului si norma de poluare. Noul tribut nejustificat legal pana in momentul de fata vine insa cu o multime de modificari fata de vechea Taxa Auto care este momentan in vigoare. Cei care inca fac trazactii de autovehicule pot ataca in istanta taxa de timbru. Iata aici care sunt secretele acestei taxe nejustificate pe care premierul Victor Ponta ne va obliga sa-l platim in curand.

Ce categorii noi de masini vor trebui sa plateasca timbrul de mediu!? Masinile care pana acum erau scutite de plata unei taxe auto, precum masinile acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sidicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stintifica si tehnica. In noul proiect de lege, acestea vor fi obligate sa plateasca taxa numita Timbru de Mediu.

Adio reduceri pentru masinile depreciate. Nu se mai acorda reducere la timbrul de mediu in functie de starea de depreciere a masini certificata de RAR. Adica, in trecut, vechea lege spunea ca daca ai o masina in stare tehnica proasta, care valoreaza putin, dar care este functionala, puteai face o expertiza la RAR si primeai o reducere daca se dovedea ca masina ta valoreaza putin. Mai pe scurt, dispare acest paragraf din lege:

ART. 9(1) Suma reprezentand taxa poate fi contestata atunci cand persoana care urmeaza sa inmatriculeze sau sa transcrie dreptul de proprietate asupra unui autovehicul rulat, poate face dovada ca autovehiculul s-a depreciat intr-o masura mai mare decat cea indicata de grila prevazuta in anexa nr. 4.

(2) Evaluarea nivelului de depreciere se va face pe baza elementelor avute in vedere la stabilirea cotei de reducere prevazute la art. 6 alin. (4).

(3) In caz de contestare, caracteristicile autovehiculului rulat prevazute la alin. (2) se stabilesc, la cererea contribuabilului, prin expertiza tehnica efectuata contra cost de Regia Autonoma “Registrul Auto Roman”, pe baza procedurii prevazute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

(4) Tariful privind efectuarea expertizei tehnice se stabileste de Regia Autonoma “Registrul Auto Roman” in functie de operatiunile aferente expertizei tehnice si nu poate depasi costul acestora.

(5) Rezultatul expertizei tehnice se consemneaza intr-un document eliberat de Regia Autonoma “Registrul Auto Roman”, care cuprinde informatiile corespunzatoare fiecaruia dintre elementele prevazute la alin. (2) si cota de reducere care decurge din acestea.

(6) Documentul privind rezultatul expertizei tehnice eliberat de Regia Autonoma “Registrul Auto Roman” se prezinta de catre platitorul taxei organului fiscal competent.

(7) La primirea documentului prevazut la alin. (6), organul fiscal competent va proceda la recalcularea sumei de plata reprezentand taxa, care poate conduce la restituirea diferentei de taxa fata de cea platita cu ocazia inmatricularii sau transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat.

(8) In cazuri bine intemeiate, organul fiscal competent poate solicita efectuarea unei contraexpertize. Ce se intampla daca nu ai trecuta norma euro in cartea de identitate a masini? In cazul masinilor euro 3, 4, 5 si 6, daca nu ai trecuta emisia de CO2 in cartea masini e posibil sa fie necesara o vizita la RAR unde trebuie sa bagi adanc mana in buzunar mai exact 3000 de lei expertiza de emisii CO2. Aceasta valuare de noxe este menita sa stabileasca cat de mult polueaza masina ta si asa ne calculeaza birul.

Noi lasam justitia sa isi faca datoria! Vom reveni cu noutati.

Comentarii

comentariu

About the Author

-