Published On: mar, Feb 26th, 2013

Circ de neimaginat la sedinta CSM: “Parca suntem la Cina cea de taina si l-am vazut pe Iuda”

Share This
Tags

UPDATE: Judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet au fost revocati din functia de membri ai CSM

*Contre si discutii aprinse in sedinta CSM de astazi, unde se discuta revocarea din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica* La intrunire participa si Mona Pivniceru, ministrul Justitiei*

In semn de protest fata de tergiversarea solicitarii de revocare mai multe instante din tara au suspendat sedintele de judecata. Si la Braila, intre orele 8.30 si 9.30, Judecatoria Braila si-a suspendat activitatea.

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Natalia Roman, a avut un schimb dur de replici cu Cristi Danilet, membru CSM. Danilet a reprosat UNJR ca “asta vara a lipsit” si ca “apare pe scena publica doar cand ii convine”, judecatoarea raspunzandu-i ca nu ii da nici un fel de explicatii.

Judecatoarea Roman a mai precizat ca Alina Ghica, fostul presedinte al CSM, trebuia sa plece de mult din Consiliu: “Aici nu veniti sa va faceti agende personale”.

Si judecatorul Mircea Aron, fost candidat la sefia Consiliului, le-a atras atentia colegilor ca trebuie sa se indeparteze de interesele personale: “Nu suntem aici in interes personal, sa avem grija ca CSM face implozie, daca nu ne masuram pasii cu atentie”.

Nici discutiile cu iz religios nu au lipsit din sedinta. Judecatorul Mircea Aron i-a replicat presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, referitor la apelativul de “farisei” folosit de judecatoare, ca “a avut o revelatie biblica, parca era “Cina cea de taina şi l-ar fi vazut pe Iuda”.

In timpul discursului Liviei Stanciu au existat multe interpelari ale altor participanti: „Doamna judecator monipolizati sedinta, nu stam aici sa participam la un monolog”. Presedintele ICCJ a raspuns: „Am asistat la multe zambete azi din partea colgilor mei. Nu e monolog, ati avut dreptul sa va exprimati. Unde erati cand ne spuneau ca suntem complete basiste?”

Si un alt membru CSM, Horatius Dumbrava, a intervenit in discutii: „Vad ca eu sunt subiectul discutiei, nu cele 2 revocari (…) Am venit naiv in CSM, nu mai sunt naiv”.

Alti magistrati au mentionat ca daca plenul CSM va respinge revocarea din functie a celor doi membri, Cristi Danilet si Alina Ghica, institutia va fi aruncata in haos.

In cadrul dezbaterii a intervenit si Daniel Morar, procurorul-general interimar: “Ni se pare normal sa ne prezentati argumentele pentru care cereti revocarea celor 2 membri. Faceti un efort. Mi se pare un pic teatral ceea ce faceti.”

“Am vazut un martir aici, si-a pierdut un prieten (…) Va rugam sa nu mai intindeti discutiile. Nu uitati ca o tara intreaga va asculta. Nu mi-as dori sa vina aici, la CSM, toti magistratii din tara”, a spus, aproape printre lacrimi, un reprezentant al asociatiilor profesionale.

Presedintele Inaltei Curti a mai declarat: “Sunt de 37 de ani in magistratura, dar asa ceva nu am vazut. Nu am vazut folosindu-se un limbaj ca acum. Am vazut pusi la zid judecatori si procurori si nimeni nu a reactionat. Haideti sa nu ne mai persiflam”.

Judecatorul Mateescu i-a raspuns procurorului Morar, care a cerut explicatii pentru cererile de revocare, cu o intrebare retorica: “1200 de judecator din Romania au fost toti manipulati, au votat fara motiv?”.

Alina Ghica a luat cuvantul, precizand in apararea sa: “Am constatat ca unii membri CSM si-au asumat rolul de vectori de influenta in randul colegilor din tara. Plenul CSM nu judeca, ci dezbate cererile de revocare. Astazi, acuzati membri CSM ca isi promoveaza interesele personale”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-