Published On: sâm, Feb 2nd, 2013

“Cat mai costa un viol, domnule mediator?”

Share This
Tags

Peste 50 de persoane au protestat vineri seara, in Piata Sf. Anton, din capitala impotriva introducerii violului in Legea medierii. Zeci de ONG-uri din tara s-au alaturat protestantilor declarand ca statul se va face complice cu agresorul in cazul in care infractiunea de viol va putea fi mediata.

Medierea presupune ca ambele parti, atat victima cat si agresorul sa fie pusi pe aceeasi pozitie. Protestele au continuat si in tara unde reprezentantii ONG-urilor s-au declarat stupefiati de aceasta atitudine a statului prin care se incearca legitimizarea unor persoane bolnave psihic.

Cu toate ca legea medierii trebuia sa intre in vigoare vineri, 1 februarie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a amanat obligativitatea sedintelor de informare pentru 15 februarie, in cauze civile, iar pentru cauze penale, pana la data intrarii in vigoare a noului Cod de Procedura Penala.

“Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.4/2013 a fost stabilita data de 15 februarie pentru intrarea in vigoare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura civila. Pe langa stabilirea acestei date, au fost reglementate si o serie de alte masuri, inclusiv in domeniul medierii. In ceea ce priveste participarea la sedinta de informare obligatorie cu privire la avantajele medierii, ordonanta de urgenta mentionata stabileste ca, in materie civila, aceasta dispozitie urmeaza sa intre in vigoare odata cu noul Cod de procedura civila, adica la 15 februarie 2013″, a aratat Ministerul Justitiei.

Protestatarii s-au gandit la metode cat mai neconventionale pentru a atrage atentia asupra acestei legi care ar putea favoriza violatorii, in loc sa-i trimita dupa gratii. Trei actori s-au hotarat astfel sa realizeze o sceneta care sa demonstreze cum s-ar desfasura o intalnire de mediere intre un violator si victima sa.

Comentarii

comentariu

About the Author

-