Published On: lun, Feb 18th, 2013

Carnea de cal ridica in continuare suspiciuni

Share This
Tags

*Scandalul carnii de cal este pe rol, desi pe eticheta era mentionata carne de vita a cuprins numeroase tarii europene si are ca punct de plecare Irlanda, noteaza vineri AFP intr-o stire vizând evolutia in acest dosar*

La jumatatea lunii ianuarie 2013, autoritatile irlandeze au descoperit ca produsele vândute in Marea Britanie si in Irlanda contin carne de cal. Zeci de milioane de pachete au fost retrase de pe piata. Pe 7 februarie, Agentia britanica pentru securitate alimentara “FSA” a stabilit ca lasagna, distribuita sub marca de produse congelate Findus si având eticheta carne de vita, continea in proportie de 100% carne de cal. O zi mai tarziu, subcontractantul francez “Comigel”, care a distribuit alimente congelate Findus si mai multor lanturi de distributie, a anuntat retragerea tuturor produselor si pune in cauza unul din furnizori, societatea franceza Spanghero. Aceasta afirma ca respectiva carne a fost importata din România. Concernul suedez Findus a retras o parte din produsele incriminate in Marea Britanie si ulterior in Franta si in Suedia. La 9 februarie, Spanghero a anuntat ca-l va ataca in justitie pe importatorul român. La Paris, primele rezultate ale unei anchete privind frauda dezvaluie un circuit comercial al carnii de cal Cipru – Olanda.

* In România, Premierul Victor Ponta demarează o ancheta in acest sens

La 10 februarie, a depus plângere Comigel care, ca si Findus, afirma ca a fost inselata si a avertizat ca va “cere daune morale”. La 11 februarie, specialisti in frauda inspecteaza sediile Comigel, la Metz in estul Frantei, si Spanghero, la Castelnaudary in est. Romania dezminte orice nereguli si arata cu degetul spre Olanda. La 12 februarie, testele efectuate in Franta pe produse comercializate sub marca Picar au dezvauit prezenta carnii de cal in lasagna. O ancheta preliminara pentru inselatorie este transferata de la Ministerul Sanatatii Publice parchetului din Paris. La 13 februarie, a avut loc o reuniune de criza la Bruxelles: Uniunea Europeana a lansat o campanie de testare ADN in toate tarile membre si a cerut inasprirea controalelor menite sa descopere eventuale reziduuri de fenilbutazona, adica, un medicament antiiflamator folosit pentru tratarea durerii sau febrei la cai, interzis in alimentatie. U.E a incredintat Europol coordonarea anchetelor judiciare in acest scandal. S-a descoperit carne de cal in lasagna comercializata in Elvetia si in Germania. La 14 februarie, Spanghero este acuzat de cotidianul Le Parisien ca a cumparat 42 tone carne de cal in luna ianuarie, insa angrosistul francez a dat asigurari ca “nu a comandat, receptionat si vândut decât carne de vita”, etichetata corespunzator. Agentia franceza antifrauda a indicat ca afacerea se refera la 750 tone carne, continuta in peste 4,5 milioane portii semipreparate, comercializate in 13 tari europene. Guvernul francez a desemnat drept principalul responsabil in acest scandal societatea Spanghero, pe care a acuzat-o de “inselatorie economica” si a anuntat aducerea acesteia in fata justitiei. Avizul sanitar de functionare a companiei franceze a fost retras.

* Tarile UE sunt revoltate de acest caz

Teste efectuate in Marea Britanie au dezvaluit existenta unor urme de fenilbutazonei in sase carcase de cai, din care unele fusesera exportate in Franta. Parisul anunta ca le-a identificat, iar acestea fac obiectul unui al doilea dosar. Trei barbati banuiti de frauda au fost interpelati la un abator britanic si la o fabrica de semipreparate din Ţara Galilor, care au fost perchezitionate la 12 februarie.  La 15 februarie, s-a confirmat folosirea carnii de cal in semipreparate comercializate in Norvegia, lasagna, si in Austria, tortelloni. Danemarca a demarat o ancheta privind folosirea carnii de cal in pizza. Potrivit FSA, in 29 de produse din cele 2.501 testate a fost detectata carne de cal. Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animala (SCoFCAH) organizat de Comisia Europeana a aprobat, vineri, planul propus de comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg, miercuri, cu prilejul reuniunii de urgenta a ministrilor agriculturii din sapte state membre UE, pe fondul amplificarii scandalului declansat de comercializarea carnii de cal cu eticheta carne de vita, informeaza un comunicat dat publicitatii la Bruxelles, sursa Agerpres. Cofinantat de CE, planul ar urma să fie in prima faza aplicat pentru o perioada de o luna, de la 1 martie, si include stabilirea, cu certitudine, daca exita carne de cal neetichetata ca atare in produse comercializate.

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author

-