Published On: lun, Feb 4th, 2013

Campania “Cat mai costa un viol, domnule mediator?” continua

Share This
Tags

Redactia ziarului nostru a primit tot mai multe reactii din tara cu privire la campania de scoatere a violului din lista infractiunilor care pot fi mediate.

Anghene V. Catalina Tatiana, mediator de profesie, din Focsani a tinut sa demonstreze ca aceasta masura este cel putin absurda.

“Marturisesc sincer, din  argumentele avute in vedere mai sus, ca victimele unui viol nu ar trebui obligate sa vina la informare privind mediere; pot avea insa in vedere acest aspect. Isi cunosc drepturile daca au apelat deja la organele judiciare sperand sa-si faca dreptate. De cele mai multe ori, dreptatea lor nu consta intr-o reparatie materiala/financiara, ci urmaresc tragerea celui vinovat la raspundere penala. Personal, recunosc si inteleg pe deplin protestele acestor organizatii pentru drepturile femeilor. Daca ipotetic o victima a unui viol m-ar contacta (in urma obligativitatii, dupa intrarea in vigoare a noului cpp), as refuza-o, oricat de mult ar insista sa o ajut. Nu as putea sa o privesc in ochi, in timp ce ea va cauta sa comunice cu mine, iar eu sa raman neutra si impartiala. Nu as putea eu personal sa-l sun/sa fac demersuri sa-l invit pe X la mine la birou, poate alti colegi DA”, a declarat mediator Anghene V. Catalina Tatiana.

Fiind specialist in mediere, Anghene a marturisit ca nicio femeie mediator nu s-ar simti in siguranta si nici nu ar putea fi pe deplin obiectiva stiind ca are alaturi, la masa un agresor care i-ar putea pune in pericol siguranta: “Cum sa stau la 1 m distanta de un violator incercand sa fiu neutra, echidistanta, explicandu-i cu diplomatie beneficiile medierii, fara sa ma gandesc ca ar putea sa-mi aplice si mie aceeasi lectie?”.

* Ce spun avocatii despre medierea violului?

Pentru a stabili si din punct de vedere legal consecintele sau avantajele medierii in cazul infractiunii de viol am cerut si parerea avocatului George Marius Caranica.

“Incepand cu data de 1 februarie 2013 informarea cu privire la mediere devine obligatorie in anumite situatii prevazute de lege, asteptandu-se ca acest lucru sa aiba ca efect degrevarea instantelor de sute de dosare sau poate chiar mii, ceea ce ar duce la scurtarea timpilor de finalizare a unui dosar de la data introducerii actiunii si pana la ramanerea definitiva a hotararii.

Trebuie subliniat ca obligatorie este procedura informarii cu privire  la avantajele medierii si nu intreaga procedura a medierii. In Romania medierea in sine nu este obligatorie!

Modul in care are loc informarea in fata mediatorului este reglementat de Consiliul de mediere; daca informare are loc, se va prezenta instantei un certificat de informare, daca nu are loc, se va prezenta instantei un proces-verbal. Efectele acestei reglementari se vor putea vedea dupa cel putin un an de zile, pentru a putea compara daca intr-adevar se poate spune ca a scazut numarul cauzelor nou introduse de catre justitiabili pe rolul instantelor. In privinta medierii in cauzele penale, in cuprinsul art. 67 alin.1 din Legea 196/2006 se stabileste ca ”dispozitiile din prezenta lege se aplica in mod corespunzator si in cauzele penale care privesc infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala.”

Totusi  aceasta ”obligatie” nu are si o sanctiune corespunzatoare care sa o acompanieze si, in acelasi timp, actiunea victimei nu va putea fi respinsa pe motive procedurale daca refuza informarea. Astfel putem spune ca o obligatie fara sanctiune nu e tocmai o obligatie!  In codul penal sunt mai multe infractiuni, unele care se urmaresc din oficiu si unele la plangerea prealabila a victimei. Violul in forma din art. 197 alin 1 Codul penal, adica violul in forma simpla, poate fi cercetat si sanctionat doar daca e formulata si mentinuta plangerea prealabila. Daca nu exista sau e retrasa, organele judiciare nu pot face nimic”, a declarat avocatul.

George Caranica si-a expus si propriul punct de vedere asupta acestui caz, declarand faptul ca medierea este necesara in cazul in care partea vatamata doreste sa cada la o intelegere cu agresorul.

“De multe ori in practica, partea vatamata face o intelegere cu faptuitorul pentru a evita un proces penal cu toate implicatiile lui (declaratii, expertize IML, prezentare in fata organelor de cercetare si urmarire penala, in fata judecatorului, propunerea de martori in vederea audierii lor, etc.).In cazul in care se opteaza pentru procedura  medierii, aceasta intelegere se va face in fata mediatorului, intr-un cadru restrans, intim. Din punctul meu de vedere, consider ca nu putem discuta despre o incalcare a dreptului la un proces echitabil, desfasurat in fata instantelor judecatoresti ci e vorba de o confuzie, de o  neintelegere a  procedurii de desfasurare a medierii in cazul violului”, a declarat avocat George Marius Caranica.

Comentarii

comentariu

About the Author

-