Published On: lun, Feb 4th, 2013

Biserica Greceasca in paragina

Share This
Tags

Reabilitarea Biserici Grecesti din Braila este blocata in continuare din cauza scandalului asupra proprietatii.

Lucrarea este blocata de mai bine de cinci ani, din cauza drepturilor de proprietate asupra imobilului dintre Arhiepiscopia “Dunărea de Jos” si Comunitatea Elena(Parnassos), desi exista pericolul ca una dintre turlele bisericii sa se prabuseasca. Autoritaţile locale brailene nu au reusit sa convinga cele doua parţi care îsi disputa proprietatea asupra Bisericii Grecesti, monument istoric ce dateaza din anul 1872, sa le cedeze în administrare imobilul, pe perioada determinata, în vederea consolidarii si refacerii acestuia. Primarul de Braila, Aurel Simionescu, si presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, au avut întalniri în repetate randuri atat cu reprezentanţii Arhiepiscopiei, cat si cu cei ai Comunităţii Elene, cărora le-au propus preluarea cladirii de catre autoritaţi pe perioada refacerii ei.

Avand în vedere ca o turla sta sa cada, presedintele CJ Braila spera sa îi convinga pe reprezentanţii Arhiepiscopiei si pe cei ai Comunităţii Elene să fie de acord cu demersul autoritaţilor locale de reabilitare a Bisericii Grecesti “Buna Vestire”. “Trebuie facuta biserica întai si pe urma sa vada care este proprietarul. Pe noi asta ne interesează ca administratori si ne interesează din punct de vedere turistic, deoarece pentru greci aceasta biserica reprezintă un simbol, “Cu siguranţa mulţi dintre ei se vor reîntoarce aici”, a declarat Stancu. Biserica, ridicata pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, este vestita în întreaga lume pentru apa sfinţita din izvorul tamaduitor, situat la 12 metri adancime, sub Sfantul Altar, motiv pentru care, în fiecare an, de Izvorul Tamaduirii, Braila devine centrul crestinismului rasaritean.

Biserica este unica în toata crestinatatea pentru faptul ca are trei altare si trei hramuri, Buna Vestire, Sfantul Gherasim şi Sfantul Ierarh Nicolae, izvorul despre care se crede ca are proprietaţi miraculoase iesind la iveala în timpul sapaturilor efectuate pentru fundatia sfantului lacas. Edificiul, realizat în stil bizantin, cu puternice influenţe antice grecesti, gotice şi renascentiste, are aproximativ 44 de metri lungime şi 22 metri laţime, lucrarile de construcţie durand noua ani. Temelia bisericii este din piatra, iar pereţii din caramidă si marmura, materialele fiind aduse din strainatate. Catapeteasma sfantului locas este realizată din foita de aur, candelabrele sunt din cristal de Boemia, iar pictura a fost realizata în trei etape de Gheorghe Tattarescu (1880), C. Liochis (1900-1902) si Gheorghe Belizarie (1945-1946). Vom reveni cu detalii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-