Published On: mar, Feb 5th, 2013

Azi sarbatorim Ziua Sigurantei pe Internet

Share This
Tags

* Cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet (Safer Internet Day), care este serbata in fiecare an, din februarie 2003, In peste 60 de tari din Intreaga lume, si din 2008 si-n Romania, politistii braileni lanseaza recomandari atat parintilor, cat si copiilor, pentru a fi atenti la utilizarea Internetului *

In fiecare an, cu prilejul Zilei Sigurantei pe Internet (Safer Internet Day – INSAFE) se promoveaza Invatarea utilizarii Intr-un mod responsabil a noilor tehnologii online si mobile si face referire, In special, la copii si la comportamentul acestora In mediul online. In acest an, Ziua Europeana a Sigurantei pe Internet se sarbatoreste la data de 5 februarie, iar primul an de participare al tarii noastre in programul European de siguranta online pentru copii a fost 2008.

Domeniul prevenirii infractionalitatii online si a sigurantei pe internet reprezinta o preocupare constanta a Politiei Romane Intrucat, Incepand din anul 2010, prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor constituie prioritate nationala.

“Internetul a devenit parte integranta a vietii copiilor si tinerilor, acesta fiind un extraordinar mediu educativ si informativ. Bilioane de pagini de informatie disponibile, o incredibila baza de date pe diverse domenii si comunicarea rapida la distanta sunt doar cateva din avantajele internetului. Din pacate, utilizarea internetului prezinta si anumite pericole, potentiale riscuri pe care oricine intra pe net este bine sa le constientizeze si sa se fereasca de ele. Problemele semnalate cel mai des vizeaza hartuirea si abuzul pe Internet sub toate formele sale – agresiunea verbala, calomnierea, furtul de date personale, infectarea calculatorului cu virusi, dependenta de calculator. Hartuirea, cunoscuta drept cyberbullying, atunci cand are loc pe Internet, implica folosirea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, cum ar fi mail-ul, telefoanele mobile, site-urile web defaimatoare, blog-urile etc., cu scopul de a ataca In mod deliberat, repetat si ostil, un individ sau un grup de indivizi. Hartuirea cibernetica poate consta In trimiterea de e-mail-uri unei persoane care a spus ca nu vrea sa mai comunice cu expeditorul, e-mail-uri care pot contine amenintari, remarci sexuale, incitari la ura, sicanari ale victimelor, precum si afisarea oricaror declaratii false care au drept scop umilirea victimei. Amenintarile por fi private sau publice, pe forumuri si grupuri de discutie. Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimile lor pe site-uri si forumuri, sau pot publica materiale In numele lor cu scopul de a le defaima si/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite si e-mail-uri de amenintare si hartuire, In timp ce altii publica barfe si instiga alte persoane la comportamente rautacioase Impotriva victimelor”, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Braila, inspector principal de politie Jenel }ogor.

* Internetul – o cauza a performantelor negative *

Desi Internetul a devenit una dintre cele mai importante resurse de informatii, utilizarea necontrolata, patologica a Internetului, adica dependenta de Internet, poate avea un impact negativ asupra performantelor scolare, a relatiilor de familie si asupra starii emotionale a adolescentilor, fiind un comportament cu semne si simptome similare cu cele ale oricarei alte dependente. Dependenta de Internet este definita ca o pierdere compulsiva a controlului impulsurilor legate de utilizarea Internetului (jocuri online, retele sociale, sesiuni-maraton de navigare pe Internet) care implica, In principal, dependenta psihologica de Internet, iar simptomele sunt comparabile cu ale altor comportamente adictive, cel mai apropiat fiind jocul de noroc patologic.

Un alt risc la care se expune orice utilizator de internet este infestarea calculatorului cu virusi, warms, cai troieni, rootkits, cracker, ferestre pop-up, coockies, etc. Virusii si Worms pot infecta computerele desktop, laptopurile, serverele si pot ajunge pe calculatorul nostru prin email, websituri, fisiere descarcate si altele precum DVD-uri, CD-uri sau stick-uri USB. Un troian instalat pe calculator Ii permite altcuiva care are acces la codul troianului respectiv sa patrunda In calculatorul tau. Cel care face acest atac poate sa patrunda In calculator fara a fi detectat si poate accesa sau distruge informatia stocata. In mod alternativ, troianul poate fi programat sa trimita In mod automat informatii catre PC-ul atacatorului. Acestea pot include: informatii ale clientilor, detalii despre cartile de credit, parole pentru online banking sau alte parole importante, adrese de email, informatii personale, fotografii, respectiv atacarea altor computere prin intermediul celui infectat.

“Crackerii creeaza programe care scaneaza porturile calculatoarelor pentru a verifica care sunt accesibile. Daca computerul nostru apare pe una dintre aceste verificari, crackerul ar putea sa decida sa intre In sistemul nostru informatic. |intele favorite sunt calculatoarele obisnuite, folosite In casa. Din cauza conexiunii deschise permanent exista o probabilitate mai mare ca acestea sa fie detectate la o scanare. De asemenea, crackerii pot exploata slabiciuni In sistemul de operare pentru a putea intra. Pe langa potentialele informatii valoroase pe care le pot obtine de pe computerul tau, ei iti vor conexiunea la Internet si spatiul pe hard-disk. Cu aceste resurse ei pot ataca alte sisteme prin intermediul computerului nostru. De cele mai multe ori se Intampla fara ca noi sa stim”, a mai zis reprezentantul IPJ Braila.

* Recomandari pentru parinti si copii *

Pentru prevenirea diferitelor cazuri ce pot aparea ca urmare a abuzurilor inregistrate din cauza utilizarii internetului, politistii braileni adreseaza parintilor o serie de sfaturi. Acestea sunt: supravegherea activitatii copilului pe Internet; pozitionarea computerului conectat la Internet Intr-o zona deschisa de unde poate fi usor supravegheat copilul; trebuie folosite anumite mecanisme de control parental si instalarea instrumentelor de filtrare a Internetului, ca masuri suplimentare de supraveghere; copiii trebuie incurajati sa spuna daca persoana din mediul online Ii face sa se simta inconfortabil, ori le provoaca teama; copilul trebuie invatat il legatura cu autoprotectia pe Internet. Daca un site Incurajeaza copiii sa transmita numele pentru a personaliza continutul acelui program, el trebuie ajutat sa-si gaseasca un nume fictiv; trebuie incurajat sa aiba un comportament responsabil, cuviincios inclusiv pe Internet, sa nu transmita vulgaritati, amenintari sau injurii. Pentru faptele abuzive din online, raspunderea e In offline, adica In mediul real, iar accesul copiilor la calculator si Internet nu trebuie restrictionat excesiu si fara justificare.

De asemenea, oamenii legii le recomanda copiilor sa nu ofere persoanelor Intalnite pe Internet informatii personale despre ei sau familia lor; sa nu divulge parola de la e-mail-ul lor altor persoane In afara parintilor. In cazul in care comunica aceasta parola prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare In numele lor sau pot intra pe site-uri interzise.

“Daca vrei sa te Intalnesti cu o persoana pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunta-ti parintii anterior Oamenii pot fi foarte diferiti de ceea ce au pretins ca sunt pe Internet si astfel poti deveni victima traficului de persoane si a altor Intamplari tragice. Evita sa postezi pe Internet fotografii care te surprind In ipostaze indecente. Acestea sunt personale si nu trebuie sa ajunga la cunostinta oricui navigheaza pe Internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai tarziu, pentru a va face rau, tie sau celor apropiati. Nu uita ca nu tot ceea ce citesti sau vezi pe Internet este adevarat. Daca cineva te face sa te simti inconfortabil pe Internet, poti oricand sa renunti la comunicarea cu acea persoana. Nu esti obligat sa stai pe Internet mai mult decat consideri tu si nici sa suporti ceea ce Iti provoaca neplacere sau teama”, a precizat purtatorul de cuvant al IPJ Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-