Published On: vin, Feb 8th, 2013

Astazi se implinesc patru ani de la moartea lui „Pasarila”

Share This
Tags

* Maine, cu ocazia meciului dintre MKB Veszprem si HCM Constanta, va avea loc si ceremonia de comemorare a lui Marian Cozma *

Cel mai inalt handbalist din lume, 2,11 m, Marian Cozma a fost indrumat de tatal sau catre lumea handbalistica, incepandu-si activitatea de handbalist la Dinamo Bucuresti.

In sezonul 2002-2003 acesta deputa pe banca celor de la Handbal Club Dinamo Bucuresti, evoluand acolo pana in 2006, perioada in care a castigat campionatul Romaniai de handbal in sezonul 2004-2005.

In 2006, Marian Cozma s-a transferat in Ungaria la echipa KC Veszprém. Aici, Cozma a avut din nou sansa sa participe in Liga Campionilor a Federatiei Europene de Handbal, marcand 17 goluri in meciurile din sezonul 2006-2007. In 2008, Cozma a castigat pentru prima oara titlul de campion al Ungariei cu formatia sa. Tot in acelasi an, el a reusit sa castige primul trofeu european din cariera: Cupa Cupelor EHF, dupa o finala in care KC Veszprém a invins formatia germana Rhein-Neckar Löwen.

In anul 2009, Marian Cozma a fost selectionat de catre antrenorul nationalei Romaniei de handbal, Aihan Ömer, la turneul final al Campionatului Mondial de Handbal din Croatia. Din pacate pentru Cozma, el nu a fost folosit prea mult, fiind titular doar in meciul cu Australia, in celelalte meciuri evoluand foarte putin.

In momentul desfasurarii Campionatului Mondial de Handbal, Cozma era cel mai inalt handbalist de la aceasta competitie si chiar din lume, datorita inaltimii sale impresionante (2,11 m) el fiind poreclit de colegi „Pasarila”.

* Tragedie in lumea handbalului *

Noaptea de 7 spre 8 februarie 2009, a ramas memorabila pentru handbalul mondial. In acea noapte, Marian Cozma se afla in discoteca Patriota Lokal de pe strada Virág Benedek din orasul maghiar Veszprém impreuna cu alti colegi, pentru a sarbatori nasterea copilului unuia dintre colegii sai. A avut loc o altercatie, Cozma fiind atacat de un grup de trei indivizi, fiind injunghiat de trei ori, inclusiv in inima. Aceasta plaga i-a cauzat decesul.

Alti doi colegi, au fost si ei atacati, unul fiind injunghiat in rinichi, iar cel celalalt suferind un traumatism cranio-cerebral. Un alt handbalist maghiar, dar nascut in Romania, Ferenc Ilyés, a incercat sa-l salveze facandu-i respiratie gura la gura, dar nu a reusit. Cozma mai fusese implicat intr-un incident asemanator in 2005, cand a fost injunghiat de un grup de opt persoane, suporteri ai unei echipe adversare, la Bucuresti, scapand cu viata si reusind sa revina in scurt timp pe teren. In memoria lui Marian Cozma, Comitetul Director al Federatiei Romane de Handbal a decis ca Centrul National Olimpic de Excelenta de la Sighisoara sa poarte numele sportivului, iar in Veszprém s-a ridicat o statuie cu el aruncand la poarta. Cand a fost inmormantat au venit peste 2000 de oameni ca sa-l mai vada pentru ultima data pe Marian Cozma.

Comentarii

comentariu

About the Author

-