Published On: joi, Feb 14th, 2013

Anul european al cetatenilor 2013

Share This
Tags

La inceputul saptamanii a avut loc la Bucuresti, intr-un cadru de exceptie si cu invitati de marca, inaugurarea Anului european al cetatenilor si a retelei Centrelor Europe Direct Romania.

Acest eveniment coincide cu unul dintre momentele importante ale procesului de integrare europeana. In 2013 se implinesc 20 de ani de la introducerea prin Tratatul de la Maastricht a cetateniei europene.

*Rolul mass-mediei in promovarea Anului european

Evenimentul a avut la baza atat marcarea noului An european, cat si stimularea dezbaterii pe tema cetateniei europene si a modalitatilor prin care publicul larg poate fi informat corect.

La manifestare au fost invitati sa participe jurnalisti din toata tara. Primul eveniment din cadrul festivitatilor a constat in premierea castigatorilor concursului “Reporter European”, dilpomele fiind inmanate de Niculae Idu-seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Madalina Mihalache-seful Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania si E.S. Oliver Gorgan-ambasadorul Irlandei in Romania.

In 2013, tema “cetatenia europeana” este una dintre prioritatile de comunicare ale Uniunii Europene in dialogul cu cetatenii. Activitatile organizate in cadrul Anului european al cetatenilor se vor axa pe explicarea drepturilor acestora , iar autoritatile de la nivel european, national, local, organizatiile publice si din societatea civila, vor fi incurajate sa isi exprime punctele de vedere in cadrul unor platforme special create in acest sens.

*Pregatiri ample pentru Anul european al cetatenilor

Pentru a pregati terenul pentru Anul european, CE a organizat, in perioada 9 mai-9 septembrie 2012, o ampla consultare publica in cadrul careia cetatenii au fost intrebati despre problemele cu care s-au confruntat in exercitarea drepturilor lor europene. Respondentii au indicat ca sunt foarte atasati de drepturile lor, in special de dreptul la libera circulatie si de drepturile politice.

La 10 ianuarie 2013, presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, si vicepresedintele Viviane Reding s-au alaturat sefului guvernului irlandez, Enda Kenny, si ministrului irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, pentru a lansa Anul 2013 – Anul european al cetatenilor in Sala Rotunda a primariei din Dublin. Cu aceasta ocazie, peste 200 de locuitori ai Dublinului au participat la o dezbatere deschisa cu liderii Europei, cu privire la viitorul Uniunii Europene. La dezbatere au mai luat parte viceprim-ministrul irlandez, Eamon Gilmore si o serie de deputati europeni din regiune.

Datorita cetateniei UE toti resortisantii celor 27 de state membre beneficiaza, in calitatea lor de cetateni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numara dreptul de a vota si de a candida la alegerile locale si europene in tara din UE in care locuiesc, dreptul la protectie consulara in strainatate in aceleasi conditii ca si cele aplicate resortisantilor tarii in cauza, precum si dreptul de a adresa petitii Parlamentului European, de a inainta o plangere Avocatului poprului din cadrul UE sau de a lua parte, incepand din 2012, la o initiativa cetateneasca europeana.

Comentarii

comentariu

About the Author

-