Published On: joi, Feb 21st, 2013

Amenda de pana la 100.000 lei pentru, discriminare de sex la serviciu si la angajare

Share This
Tags

* Ministerul Muncii propune inasprirea drastica a amenzilor in cazul discriminarii pe baza de sex, de la un maxim de 15.000 lei cat sunt in prezent pana la 100.000 lei, potrivit unui proiect de modificare a Legii privind egalitatea de sanse si tratament intre barbati si femei *

Potrivit proiectului de lege, amenzile contraventionale pentru tratamentul discriminatoriu se vor incadra intre 3.000 si 100.000 lei, fata de vechea grila de la 1.500 la 15.000 lei.

Prin discriminare bazata pe criteriul de sex se intelege “discriminarea directa si discriminarea indirecta, hartuirea si hartuirea sexuala a unei persoane de catre o alta persoana la locul de munca sau in alt loc in care aceasta isi desfasoara activitatea precum si orice tratament mai putin favorabil cauzat de respingerea unor astfel de comportamente de catre persoana respectiva sau de supunerea sa la acestea”.

Hartuirea sexuala este definita ca “situatia In care se manifesta un comportament nedorit cu conotatie sexuala, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, avand ca obiect sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si, in special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor”.

Proiectul de act normativ interzice si amendeaza orice forma de discriminare bazata pe criteriul de sex, precum si orice ordin, dispozitie sau instigare de a discrimina o persoana pe criteriul de sex – in sectorul public si privat, in domeniul muncii, educatiei, sanatatii, culturii si informarii, politicii, participarii la decizie, precum si in sfera activitatilor independente.

De asemenea, respingerea unui comportament de hartuire si hartuire sexuala de catre o persoana sau supunerea unei persoane la un astfel de comportament nu poate fi folosita drept justificare pentru o decizie care sa afecteze acea persoana.

Interzicerea discriminarii se aplica atat la incadrarea in munca, cat si la conditiile de concediere, in cazul promovarii, al remunerarii salariale, al beneficiilor, altele decat cele de natura salariala sau in cazul conditiilor de munca. Maternitatea nu poate constitui un motiv de discriminare. Orice tratament mai putin favorabil aplicat unei femei legat de sarcina sau de concediul de maternitate constituie discriminare. Este interzis sa i se solicite unei candidate, in vederea angajarii, sa prezinte un test de graviditate si/sau sa semneze un angajament ca nu va ramane insarcinata sau ca nu va naste pe durata de valabilitate a contractului individual de munca. Constatarea si sanctionarea contraventiilor legate de discriminarea pe criteriul sexului se fac de catre inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca si de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

In urma desfiintarii Agentiei Nationale pentru Egalitatea de sanse intre femei si barbati (ANES), s-a Infiintat in cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale Directia Egalitate de sanse Intre femei si barbati.

Comentarii

comentariu

About the Author

-