Published On: mar, Feb 5th, 2013

27 din 1000 de brailence au HPV

Share This
Tags

* Conform DSP Braila sau inregistrat si testat peste1000 femei din care 27 suspecte de HPV *

Infectia cu HPV (Human Papillomavirus) este cea mai raspandita boala cu trasmitere sexuala, afectand zona genitala atat in cazul barbatilor cat si al femeilor. Exista mai mult de 40 de tipuri, unele dintre ele putand afecta si regiunea bucala si cea a gatului. Multi dintre cei infectati nici macar nu stiu acest lucru. Dupa cum explica pentru Infobraila dr. Andreia Gavrilescu, HPV nu este acelasi lucru cu HIV, virusul care provoaca SIDA, dar ambele sunt transmise prin contact sexual, ducand la probleme diferite. Cei mai multi oameni nici nu stiu ca au HPV, in 90% dintre cazuri sistemul imunitar distrugand de la sine virusul, fara medicamentatie. In alte cazuri, insa, pot aparea negi genitali, mai rar chiar si in gat, cacer cervical si alte tipuri ce includ tot zona genitala. Negii pot fi mai mici sau mai mari, plati sau iesiti in relief, uneori multiplicandu-se in asemenea maniera incat adopta aspectul unei conopide. Pot sa apara la cateva saptamani sau luni de la contactul sexual cu un partener infectat, fie daca acesta prezinta simptome vizibile sau nu. Ei pot sa se inmulteasca cu timpul, sa stagneze sau sa dispara, dar nu se vor transforma in tumori.Cancerul cervical nu are simptome care sa se poata observa de catre pacient, asa ca poate fi descoperit doar daca mergi periodic la medic pentru controale de rutina.

HPV se transmite prin contact sexual, cel mai adesea prin intermediul sexului normal (vaginal) si cel anal, dar nu este exclusa transmiterea nici in cazul sexului oral. Poate fi transmis si in cazul partenerilor heterosexuali si in cazul celor de acelasi sex. Cu cat sistemul imunitar al unei persoane este mai scazut, cu atat aceasta va avea mai multe sanse de a contracta virusul. Vaccinele pot proteja atat barbatii cat si femeile de cele mai des intalnite tulpini ale virusului, care pot duce la cancer si diverse alte boli. Ele sunt injectate in 3 reprize si sunt cel mai eficiente daca sunt folosite la varsta de 11-12 ani.

In afara de asta, mai poti scadea sansele infectarii avand cat mai putini parteneri sexuali, cel mai indicat este sa fie unul singur, stabil, cu analizele la actualizate, pentru a te asigura ca nu a primit HPV inainte de a te cunoaste. Pana in momentul de fata nu exista tratament in sine pentru disparitia virusului. Din rapoartele Coalitiei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania, procentajul persoanelor suspecte de cancer cresc.

Comentarii

comentariu

About the Author

-