Published On: joi, Feb 7th, 2013

11 localitati din judetul Braila adera la dezvoltarea piscicola

Share This
Tags

* Judetul nostru se poate mandri cu 11 localitati care se pot dezvolta din punct de vedere piscicol * Asta numai daca investitorii privati si cei publici isi unesc fortele pentru a depune cat mai multe proiecte *

In cadrul unei intalniri la nivel inalt, care a avut loc in Aula Facultatii de Inginerie, s-a discutat despre modalitatile ce pot fi utilizate pentru ca 11 localitati din judetul Braila sa fie incluse in proiectele de dezvoltare a zonei pescaresti. La intrunire au luat parte Gh. Bunea Stancu – presedintele Asociatiei „Grupul Local pentru Promovarea Dezvoltarii Integrate a Zonei Pescaresti a judetului Braila” (FLAG), Aurel Simionescu – primarul municipiului, Gheorghe Vacaru – reprezentant al Directiei Generale Autoritatea de Management al Programului Operational pentru Pescuit, Luminita Mihailov – director general la Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Est si Florica Neagu, manager in cadrul Asociatiei „Grupul Local pentru Promovarea Dezvoltarii Integrate a Zonei Pescaresti a judetului Braila”.

Aici au mai participat directori de la diferite institutii publice locale, investitori privati, precum si primarii din cele 10 comune care fac parte din zona ce se vrea a fi dezvoltata piscicol. Printre acestia au fost primarul Costel Capbun de la Bertestii de Jos, Costel Stroe de la Maxineni, Ilie Efteme de la Silistea, Ion Craciun de la Chiscani, Gicu Davidescu – Tichilesti, Nicu Turcu – Stancuta, Nicolae Nitescu – Marasu, Ionel Balan – Frecatei.

“Strategia de dezvoltare locala integrata a Zonei pescaresti a judetului Braila se doreste a fi cadrul pentru o dezvoltare durabila prin valorificarea potentialului economic, natural si uman existent, asigurand echilibrul intre sistemele socio-economice si potentialul natural, diversificand, dezvoltand si eficientizand sectoarele economiei zonale, pentru a imbunatati calitatea vietii oamenilor, pentru cresterea implicarii cetatenilor in identificarea de directii de dezvoltare locala clare si posibil de realizat. Oportunitatea oferita de Fondul European pentru Pescuit a mobilizat autoritatile publice, entitatile private, asociatiile pescaresti si reprezentanti ai tinerilor, sa se asocieze intr-un Grup de Actiune Locala pentru Pescuit la nivelul judetului Braila. Este vorba de aproximativ 4,5 mil. euro pentru Braila, acordati atat pentru partea publica, cat si pentru cea privata. Zona pescareasca constituita este coerenta din punct de vedere geographic, intinzandu-se pe o arie mai mica decat echivalentul unui judet si ocupand o suprafata de 1.860,8 kmÞ. Populatia din zona este de 87.054 locuitori, iar densitatea este de 46,78 loc/kmÞ. Din punct de vedere demografic, zona analizata, amenintata de depopulare, se caracterizeaza printr-un indice crescut de imbatranire a populatiei, o rata de inlocuire a fortei de munca in scadere si o capacitate redusa de a se regenera demografic”, a declarat Gh. Bunea Stancu – presedintele Asociatiei „Grupul Local pentru Promovarea Dezvoltarii Integrate a Zonei Pescaresti a judetului Braila”.

Reprezentantul Directiei Generale Autoritatea de Management al Programului Operational pentru Pescuit, Gh. Vacaru, a precizat ca Programul Operational de Pescuit (POP) urmareste sa sprijine dezvoltarea pescuitului, acvaculturii si procesarii pestelui si infrastructurii specifice pescuitului si acvaculturii. Aceste strategii locale de dezvoltare sprijina actiunile complementare pescuitului si acvaculturii. Odata ce proiectele vor fi selectate de catre FLAG, sa fie desfasurata contractarea in vederea derularii proiectelor respective. Noi, urmand ca, inainte de aprobare a cererilor de plati si rambursari, sa verificam practic realitatea si legalitatea celor invocate a fi decontate. Exista o intentia de a aduce mai multe strategii si care sa fie propice pentru dezvoltarea zonelor pescaresti”, a zis Gheorghe Vacaru – reprezentant al Directiei Generale Autoritatea de Management al Programului Operational pentru Pescuit.

* Prin proiecte multe pot aparea noi locuri de munca *

Teritoriul aferent Zonei Pescaresti se distinge prin potentialul turistic autentic datorat existentei in zona a unui patrimoniu natural si antropic bogat, de mare valoare si atractivitate turistica. Varietatea formelor de turism ce pot fi dezvoltate in zona (agroturism, ecoturism, cicloturism, turism balnear, religios, educational, nautic, ecvestru, pedestru) reprezinta o premisa a dezvoltarii socio-economice.

“Lipsa de diversificare a activitatilor economice, numarul de salariati in scadere in toate sectoarele de activitate si potentialul predominant agricol genereaza practicarea agriculturii de subzistenta. Aceasta, combinata cu rata mare de dependenta demografica si consecintele negative asupra sistemelor sociale (sistemul de sanatate, bugetului asigurarilor sociale, sistemul de protectie sociala), pot avea un puternic impact negativ asupra dezvoltarii economice si pot determina decuplarea zonei analizate de la cresterea economica si incurajarea migrarii populatiei active spre marile centre urbane. Accesibilitatea dificila la serviciile de ingrijire medicala, numarul redus al unitatilor din sistemul sanitar, slaba dotare a acestora si insuficienta dezvoltare a infrastructurii socio-culturale, necesita interventii pentru imbunatatirea nivelului de trai al locuitorilor si cresterea atractivitatii zonei. In ceea ce priveste evolutia sectorului pescaresc, datele statistice la nivel european, national si local indica scaderea tuturor activitatilor in domeniu. Cresterea nivelului de trai al populatiei din zona pescareasca si sporirea atractivitatii zonei pentru investitii reprezinta o necesitate. Prezenta strategie este orientata astfel, in primul rand catre perspectiva sociala, economica si de mediu, fara a se neglija dezvoltarea sectorului pescaresc”, a mai zis Gh. Bunea Stancu.

* Zona pescareasca, stabilita prin ample investigatii *

Conform criteriilor de eligibilitate din cadrul POP 2007-2013 si a Ghidului solicitantului, zona de interventie a fost stabilita in urma cercetarii bazate pe informatii geografice, folclorice, privind ecosistemul, fondul piscicol, pe date statistice obtinute de la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura – Filiala Moldova, Directia Regionala de Statistica Braila si Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Braila, dar si prin consultare locala.

“Zona selectata se afla de-a lungul fluviului Dunarea, una din ocupatiile de baza ale populatiei fiind pescuitul si activitatile conexe acestuia. Dar, avand in vedere traditia locuitorilor urbei in piscicultura si acvacultura si la nivelul lacurilor din interiorul judetului, teritoriul Grupului Local de Pescuit a fost extins, pastrand integritatea teritoriala, si pana la localitatea Maxineni, care apare inca din perioada postbelica in registrele agricole unde exista evidentieri ale “baltilor care se reimprospatau cu apa si peste anual”. Teritoriul cuprins in cadrul Grupului Local de Pescuit se afla pe raza localitatilor Bertestii de Jos, Stancuta, Gropeni, Tichilesti, Chiscani, Municipiul Braila, Vadeni, Silistea, Maxineni, Marasu, Frecatei, si cartierele Brailita, Pisc, Comorofca, Calarasi 4, Centrul Istoric, zona Faleza Dunarii si Zona Libera din municipiul Braila, teritoriu compact, unde populatia are, intre preocuparile de baza, si activitati in sectorul piscicol”, a spus Gh. Bunea Stancu.

* Varii masuri si actiuni pentru dezvoltarea zonei pescaresti *

Masurile propuse vizeaza cresterea atractivitatii si competitivitatii zonei, crearea premiselor pentru conservarea  identitatii comunitare si valorificarea resurselor naturale si antropice, consolidarea sectorului pescaresc concomitent cu contracararea fenomenului de epuizare a stocurilor de peste, dezvoltarea activitatilor  economice alternative sectorului pescaresc, precum si valorificarea potentialului turistic al zonei.

“Actiunile care se au in vedere pentru lansarea de proiecte in pescuit sunt: reabilitare pontoane debarcare/acostare; adaposturi pescaresti; reabilitare spatii depozitare peste/cherhanale; reabilitare spatii pentru depozitare echipamente pescaresti; amenajare spatii de procesare a produselor pescaresti; piete de desfacere a produselor pescarest; centre de servicii pentru ambarcatiuni pescaresti Statii de alimentare ambarcatiuni pescaresti; sprijin pentru valorificarea produselor pescaresti (produse traditionale, bio, din peste); confectionare plase de pescuit; eco-turism; fotosafari in Insula Mica a Brailei; turism creativ cu specific pescaresc; pescuit sportiv si de agrement; confectionare si comercializare produse hand-made cu specific pescaresc; amenajare spatii cazare; amenajare spatii de agrement cu specific pescaresc; ponton restaurant; restaurant cu specific pescaresc; modernizare/reabilitare ambarcatiuni in scop turistic; centru de inchiriere unelte pentru pescuit; producere si comercializare unelte si accesorii de pescuit pentru agrement; evenimente: festivaluri, targuri cu specific pescaresc si local, ateliere pentru mestesuguri pescaresti; materiale de promovare (turism, gastronomie, traditii); puncte de informare; campanii informare si publicitate cu privire la valorificarea potentialului zonei pescaresti; brand local; muzeu cu specific pescaresc; monografia rusilor lipoveni – traditia in pescuit a etniei rusilor lipoveni; trasee turistice; birdwatch – puncte de observare; campanie de constientizare privind conservarea resurselor naturale si de mediu; actiuni de mentinere si conservare a habitatelor (campanii de ecologizare); calificarea persoanelor angajate in sectorul pescaresc (pescuit, colectare, comercializare, procesare); schimb de experienta in vederea dezvoltarii comunitatilor pescaresti; incurajare activitati de parteneriat/infratire intre comunitati pescaresti”, a declarat Florica Neagu, manager in cadrul Asociatiei „Grupul Local pentru Promovarea Dezvoltarii Integrate a Zonei Pescaresti a judetului Braila”.

Mentionam ca perioada in care se pot depune aceste proiecte este 11 februarie, ora 10.00, 29 martie, ora 14.00.

Comentarii

comentariu

About the Author

-