Published On: joi, Ian 24th, 2013

Zi mare in Braila: Sarbatorirea celor 154 ani de la Unirea din 1859

Share This
Tags

* Sala de spectacole a Casei Tineretului s-a dovedit a fi arhiplina, brailenii venind cu mic, cu mare la manifestarile prilejuite de implinirea a 154 ani de la infaptuirea Unirii de la 24 ianuarie 1859, dintre Principatele Moldova si |ara Romaneasca * La scuarul de la monumentul domnitorului Al. I. Cuza, autoritatile locale, partidele politice si alte institutii au depus jerbe si buchete de flori, in memoria faptelor infaptuite la acea vreme *

Timp de 2 ore, brailenii s-au strans cu mic, cu mare in sala de spectacole a Casei Tineretului pentru a participa la o serie de activitati artistice, dedicate datei de 24 ianuarie 1859, zi in care a avut loc unirea principatelor romanesti, Moldova si Tara Romaneasca.

Printre oficialitatile locale prezente au fost: viceprimarii Doinita Ciocan si Alexandru Danaila, vicepresedintele Consiliului Judetean Braila Florin Mija prefectul Mihaela Marcu, subprefectul Catalin Grosu, loctiitorul comandantului Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos” Braila, col. Gheorghe Soare, consilierii minicipali si judeteni, dar si parlamentarii Catalin Boboc, Ion Rotaru, Marian Dragomir, Vasile Varga, Dorin Petrea, precum si cadre militare active, in retragere sau in rezerva, pensionari, copii.

Dupa ce a fost intonat imnul de stat de catre Muzica Militara a Garnizoanei Braila, împreuna cu Corul “Armonia”, precum si prezentarea catorva repere istorice din timpul domiei lui Cuza, a urmat un program artistic sustinut de Muzica Militara a Garnizoanei Braila, Corul “Armonia” (“Drum Bun”, “Treceti batalioane române Carpatii”, “Hora Unirii”) si de elevii Scolilor Gimnaziale “Al. I. Cuza”, “M. Kogalniceanu”, “C.S. Aldea”, “V. Alecsandri”, “Liceul de Arta “Hariclea Darclee”.

* “Mica Unire”, un moment important din istoria romanilor *

Unirea de la 24 ianuarie 1859 este cunoscuta si de “Mica Unire”, care reprezinta unificarea principatelor Moldova si Tara Romaneasca. Infaptuirea unirii este strans legata de personalitatea lui Al. I. Cuza si de alegerea sa ca unic domnitor, la 5 ianuarie 1859, in Moldova, si la 24 ianuarie 1859, in Tara Romaneasca. Unirea a fost un proces complet, bazat pe puternica apropiere culturala si economica intre cele doua principate. In 1862, Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand astfel unirea politica. Tot lui Cuza i se datoreaza si o serie de alte implicari, care au dus la cresterea culturala, economica, agrara a statului infaptuit la 24 ianuarie 1859.

La scuarul de la monumentul domnitorului Al. I. Cuza, amplasat pe bulevardul care-i poarta numele, au avut loc ceremonialul militar cu semnalul Trompetului, marsul de întâmpinare, prezentarea onorului, salutul drapelului de lupta si trecerea în revista a Garzii de Onoare, intonarea imnului national al României, urmat de serviciu religios oficiat de un sobor de preoti.

Reprezentantii Prefecturii Braila, Primariei, Consiliului Judetean, de la IPJ Braila, ISU Braila, IJJ, Garnizoana Braila, consilierii municipali si cei judeteni, partidele politice si alte institutii au depus jerbe si buchete de flori la monumentul domnitorului Al. I. Cuza. Dupa acest moment, a urmat Hora Unirii, prince cei care s-au aliat in hora fiind batrani de toate varstele si elevi ai scolilor brailene.

Comentarii

comentariu

About the Author

-