Published On: mar, Ian 15th, 2013

Zeci de politisti braileni in actiune, oamenii legii au fost alaturi de elevi

Share This
Tags

* Cu ocazia reluarii anului de învatamânt preuniversitar, politistii braileni au fost prezenti pe strazile din municipiu, asigurand ordinea si linistea publica, dar si siguranta rutiera in zona gradinitelor, scolilor, liceelor * Este vorba de 40 de politisti de la Biroul de Proximitate, 10 patrule de la Ordine Publica si 4 de la Politia Rutiera *

Incepand de ieri, politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Braila au iesit pe strazile urbei. Insa nu pentru ca s-ar fi intamplat ceva grav sau ca oamenii legii ar protesta pentru anumite nemultumiri pe care le-ar avea, ci pentru ca a fost reluat an de învatamânt preuniversitar.

De la Biroul de presa al IPJ Braila am aflat ca zeci de politisti vor efectua ample actiuni, scopul urmarit fiind asigurarea ordinii si linistii publica, precum si siguranta rutiera în zona unitatilor de învatamânt cu ocazia reînceperii anului scolar.

“Inspectoratul de Politie Judetean Braila desfasoara, în aceste zile, ample activitati în scoli si în zonele adiacente acestora pentru prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor, prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicati copii si pentru prevenirea absenteismului scolar. Un numar de 40 de politisti de la Proximitate au participat, in cursul zilei de ieri, la unitatile de invatamant preuniversitar, iar 10 patrule de la Biroul de Ordine Publica si 4 politisti de la Serviciul Rutier au fost constituite pentru a actiona in zona adiacenta unitatilor de invatamant si pe itinerariile parcurse de elevi de la domiciliu spre scoli si invers. Politistii actioneaza pentru depistarea si luarea masurilor legale fata de persoanele care, prin comportamentul sau activitatile pe care le desfasoara, afecteaza climatul de siguranta publica. Inainte de începerea anului de învatamânt preuniversitar 2012-2013, Politia Româna a luat masuri specifice pentru prevenirea evenimentelor negative si asigurarea ordinii si linistii publice, în zona institutiilor de învatamânt. Se efectueaza ample actiuni pentru identificarea si controlarea tuturor unitatilor economice din zona adiacenta unitatilor de învatamânt cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor si a solicitat o atentie deosebita unitatilor de învatamânt din mediul rural”, a declarat inspector principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant al IPJ Braila.

La nivel national, 8.534 de politisti, dintre care 7.143 de la ordine publica, 1.127 de la rutiera si 264 de la alte structuri, au fost prezenti în strada, pentru a asigura ordinea si linistea publica, precum si siguranta rutiera în zona unitatilor de învatamânt.

Seful Politiei Române a solicitat tuturor inspectoratelor judetene de politie, printre care si celui din Braila, sa ia masurile necesare pentru ca noul an scolar sa se desfasoare în siguranta. De asemenea, a solicitat sa fie acordata o atentie sporita pentru protectia elevilor din clasa 0.

* Politistii braileni dau sfaturi tinerilor *

Prezenti si la orele de dirigentie, oamenii legii le-au amintit care sunt principalele reguli de circulatie pe drumurile publice si de ce este important ca fiecare participant la trafic sa le respecte. Printre indemnurile oferite, cele mai multe fac referire la legarea de prietenii cu persoane care manifesta un comportament deviant; sa fie prudenti în relatiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplator; sa nu intre in anturaje dubioase; sa nu primeasca nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveti putine informatii; sa evite frecventarea locurilor si mediilor unde se aduna persoane dubioase, se consuma alcool, droguri sau se practica jocuri de noroc. In cazul in care au ocazia, tinerii pot combate delincventa legata de droguri, demascând plasatorii si eventualii consumatori.

“Celor mici li s-a atras atentia sa traverseze numai prin locuri marcate, sa se asigure temeinic si sa treaca strada în pas vioi, niciodata alergând sau întorcându-se din drum, iar joaca sa se desfasoare cât mai departe de sosele sau drumuri circulate de masini. Pentru a le exemplifica, politistii de la Serviciul Rutier au iesit cu elevii în strada si le-au aratat cum trebuie sa procedeze corect pentru traversarea în siguranta. Elevilor mai mari le-au fost reamintite aspecte referitoare la circulatia cu bicicleta, mopedul ori cu masina. Ei au fost sfatuiti sa nu mearga cu patinele sau sa se dea cu skateboard-ul pe marginea trotuarelor, astfel încât sa se dezechilibreze si sa ajunga în strada, dar, mai ales, sa manifeste toleranta si prudenta în trafic indiferent de calitatea pe care o au. Copiilor le-am mai spus cateva reguli care îi vor ajuta sa circule corect si în siguranta pe drumurile publice: traversati numai pe <zebra> si numai la culoarea verde a semaforului electric; in intersectiile fara marcaje traversati numai pe la coltul strazii si numai dupa ce v-ati asigurat atent din ambele parti ca nu se apropie niciun vehicul; asteptati sosirea mijloacelor de transport in comun numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate; nu va jucati pe partea carosabila a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuinte si folositi pentru joaca numai locurile unde nu circula masini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a scolii”, a mai spus purtatorul de cuvant al IPJ Braila.

* Actiuni de prevenire ale politistilor de proximitate *

Politistii de proximitate au desfasurat activitati de prevenire a absenteismului scolar. Cafenelele sau barurile din apropierea scolilor au fost „vizitate”, iar chiulangii au fost luati la întrebari si invitati sa se întoarca acolo unde este locul, la scoala. Activitatea a avut ca scop nu doar prevenirea absenteismului scolar în sine, ci, mai ales, prevenirea delincventei juvenile, stiut fiind faptul ca fuga de la ore poate favoriza activitatea infractionala si afilierea la diferite grupari care obisnuiesc sa încalce legea.

“Chiulul de la ore este o prima încalcare a regulamentului scolar, iar repetarea acestui comportament deschide posibilitatea savârsirii unor altfel de activitati. Politistii de la compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii le-au explicat elevilor cât de fragila este granita dintre teribilismul adolescentin si infractionalitate si cum, de la o îmbrânceala, se poate ajunge la un conflict deschis sau chiar la violenta grava, cum de la un pariu stupid se poate ajunge la coma alcoolica, de la o porecla la lovire, de la un fum de tigara la dependenta de droguri. Celor mai mici, politistii le-au vorbit despre ipostazele în care copiii pot deveni victime ale persoanelor rau intentionate si ce trebuie sa faca pentru a preveni astfel de situatii, fiindu-le prezentate posibile situatii în care un copil poate fi victima unei tâlharii, a agresivitatii si violentei, a înselatoriei, a ademenirii si hartuirii pe internet, a celor care exploateaza copiii prin munca. Fiecare situatie în parte a fost discutata detaliat, astfel încât copiii sa înteleaga modul în care trebuie sa procedeze pentru a preveni o serie de evenimente neplacute. Întâlnirile au fost interactive, elevii au adresat întrebari, iar la finalul activitatii politistii le-au oferit flyere cu sfaturi si recomandari informative”, a spus purtatorul de cuvant al IPJ Braila.

Politistii vor continua sa actioneze în zonele adiacente institutiilor de învatamânt pentru depistarea si luarea masurilor legale fata de persoanele care, prin comportamentul sau activitatile pe care le desfasoara, afecteaza climatul de siguranta publica, si vor efectua patrulari în zona scolilor si când elevii nu au cursuri, întrucât multe detin terenuri de sport frecventate de acestia. Politistii vor identifica si controla toate unitatile economice din zona adiacenta unitatilor de învatamânt, urmarind respectarea categoriilor de produse care pot fi comercializate minorilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-