Published On: mar, Ian 22nd, 2013

VESTI PROASTE PENTRU SOFERI, amenzi rutiere mai mari de la 1 februarie

Share This
Tags

* Valoarea amenzilor rutiere va creste de la 1 februarie, pentru ca atunci are loc si prima etapa de majorare a salariului minim brut pe economie din 2013, de la 700 de lei la 750 de lei *

Potrivit Codului rutier in vigoare, amenzile contraventionale sunt stabilite in functie de valoarea numarului de puncte-amenda aplicate. Iar punctele amenda reprezinta 10% din valoarea salariului minim. Decizia majorarii salariului minim brut pe economie in doua transe a fost luata de Guvern in urma consultarilor cu Fondul Monetar International si urmeaza a fi aprobata in cadrul sedintei Guvernului de maine. In contextul aprobarii acestor reglementari incluse in proiectul de buget, vor aparea modificari si la valoarea punctelor-amenda date soferilor. Astfel, conform reglementarilor legislative in vigoare, prin Legea nr. 49 din 8 martie 2006 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, se prevede ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate, un punct-amenda reprezentând valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarâre a Guvernului (art.99).

Acum, valoarea unui punct de penalizare este de 70 de lei, insa odata cu majorarea salariului minim brut pe economie (de la 700 de lei la 750 de lei) creste si valoarea punctului-amenda pâna la 75 de lei. De exemplu, pentru folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip hands-free “mâini libere” sunt prevazute 2 puncte de penalizare, a caror valoare cumulata minima nu va mai fi de 140 de lei, ci de 150 lei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-