Published On: Soare, Ian 27th, 2013

Veniturile provenite din agricultura vor fi impozitate

Share This
Tags

* Stefan Niculae, presedintele Federatiei Agrostar, crede ca impozitarea este binevenita, numai ca MFP sa nu mai intarzie platile catre agricultori *

Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Niculae, a declarat ca sistemul de impozitare a veniturilor din agricultura pentru persoanele fizice, propus de Guvern, este binevenit, cu conditia ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) sa isi achite corect si la timp obligatiile fata de agricultori.

“Intr-adevar, exista un milion de agricultori care nu sunt impozitati si este o zona care trebuie reglata si in ceea ce priveste comasarea terenurilor, dar si scoaterea produselor pe piata, insa MFP are datoria sa nu mai intarzie platile catre agricultori. Daca MFP isi va achita obligatiile corect, indiferent daca sunt mari sau mici, cred ca si agricultorii isi vor achita obligatiile catre statul roman”, a spus presedintele Agrostar.

Potrivit acestuia, tot MFP are si rolul de combatere a evaziunii fiscale si, in acest sens, a solicitat autoritatilor elaborarea unui pachet integrat.

“Am cerut MFP elaborarea unui pachet integrat, inclusiv cu masuri de combatere a evaziunii in agricultura si cu reducerea TVA la alimente, chiar daca FMI nu are o pozitie corecta si nu stim de ce. Din punctul nostru de vedere, Guvernul trebuie sa isi asume acest rol. Pana acum se plateau impozite, dar mecanismul de colectare era greu de urmarit, pentru ca pe filiera erau multi actori care practicau evaziunea fiscala. Numai la cereale se ridica la un milliard de lei”, a declarat Stefan Niculae.

“Desi sunt prea multe impozite pe care agricultorii trebuie sa le plateasca, eu consider ca nu vor fi probleme. Dar trebuie sa se tina cont si de activitatea grea desfasurata de fermieri. Cei de la Finante trebuie sa nu mai intarzie cu platile ce trebuie sa fie alocate agricultorilor. Se stie foarte bine ca sectorul agricol este unul cu mari probleme, care necesita a fi rezolvate cat mai curand posibil. Pentru ca astfel, agricultura va avea mult de suferit”, este de parere directorul Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala Braila, Traian Cismas.

MFP va propune in Guvern o noua modalitate de impozitare pentru persoanele fizice din agricultura, in care vor fi inclusi toti cei care detin terenuri agricole intre doua si 50 de ha si crescatorii care au peste sase porci, trei vaci sau zece oi. Cei care detin peste 50 de ha sunt persone juridice, iar aici sistemul de impozitare ramane neschimbat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-