Published On: joi, Ian 17th, 2013

Uzina Laminorul este pusa pe “chituci”

Share This
Tags

* Cei 389 de laminoristi sunt in pragul disperarii * Salariatii nu s-au mai confruntat niciodata cu o problema atat de grava * Liderul de sindicat anunta proteste in fata Primariei si a Prefecturii * In ultimii 2 ani, doi dintre angajatii uzinei au decedat din cauza stresului de la locul de munca *

Decizia rusilor de la Mechel de a vinde uzinele din Romania a fost prima lovitura pe care cei aproximativ 390 de laminoristi au primit-o. In prezent, oamenii se tem de faptul ca isi vor putea pierde locul de munca, dupa ce conducerea uzinei Laminorul a vandut materia prima necesara reluarii activitatii in luna ianuarie.

“Situatia actuala a societatii noastre este dramatica. Nu am trecut prin situatii de acest gen nici in 2004, cand am iesit in strada. In momentul de fata nu se lucreaza absolut deloc, se vinde materia prima si se face stocul cilindrilor, care sunt necesari pentru procesul de laminare. Mai nou, s-a oprit caldura peste tot si in sediul sindicatului, iar eu cred ca aceasta este o actiune foarte grava, care poate fi interpretata ca pe o suprimare a activitatii sindicale. Nu vedem nicio iesire din actuala situatie, avand in vedere ca actualul patron a facut deja o strategie pe unitatile Mechel din Romania si considera ca Laminorul Braila va urma in drumul sau, Campia Turziei, care a fost decimata”, a declarat liderul de sindicat al laminoristilor braileni, Constantin Iarca.

* Singura speranta a laminoristilor spulberata din cauza datoriilor *

Pentru ca redresarea uzinei brailene sa fie posibila, este nevoie de un cumparator serios, care sa creada in potentialul combinatului brailean. Chiar daca Grupul si-a exprimat dorinta de a vinde unitatile detinute pe teritoriul Romaniei la un pret rezonabil, cumparatorii nu se inghesuiesc, motivul fiind datoriile mari pe care Grupul le are.

“Sansele noastre sunt in perspectiva unei noi vanzari. Grupul Mechel si-a exprimat dorinta de a vinde la pachet toate unitatile din Romania, dar se pare ca nu s-a gasit cumparator, avand in vedere faptul ca au datorii foarte mari. Pretul de vanzare este relativ acceptabil, dar in momentul in care au datorii foarte mari, gauri financiare, cei interesati nu intra in aceasta combinatie”, a adaugat liderul de sindicat.

* Soarta uzinei este pecetluita *

Cei aproximativ 390 de laminoristi se tem de faptul ca ar putea sa ramana fara loc de munca. La inceputul lunii angajatii au fost dusi de nas de catre conducerea unitatii, amagindu-i ca vor sta acasa doar in primul trimestru al anului. Deciziile luate de sefi ii fac pe angajati sa creada ca Mechel nu doreste relansarea societatii.

“Firma “Donao” a dorit sa cumpere uzina noastra si cred ca inca mai este interesata de a cumpara atat Braila cat si Buzau. In acest moment, din informatiile mele, Laminorul isi va inceta activitatea. Am fost mintiti la inceputul lunii ca vom sta acasa  doar in timestrul 1, iar tagla care s-a vandut in mod criminal, pentru o unitate care este pe linia de plutire, da dovada ca prin aceste procedee nu se doreste relansarea societatii”, a precizat Constantin Iarca.

Avand in vedere situatia cu care se confrunta in prezent combinatul brailean, salariatii sunt hotarati sa faca tot ce le sta in putinta pentru a impiedica finalul inchipuit de toata lumea. Oamenii vor picheta atat Primaria si Prefectura, cat si partidele politice care le vor lasa impresia ca sunt mintiti.

“Nu vom sta precum mielul la taiere. Noi intotdeauna am fost un sindicat puternic, cu importanta in Braila, ne-am luptat indiferent de situatie. Si in prezent, cand multi nu ne mai dau nicio sansa, noi avem in plan sa sesizam toate institutiile abilitate , Prefectura, Primarie si institutiile centrale de la Bucuresti, pentru a cere un sprijin. In decursul anilor am mai cerut sprijinul parlamentarilor locali, in functie de evenimente, care au facut doar figuratie in Braila, nu au ajutat nicio unitate. Nici cele care au disparut nu au avut niciun sprijin. Noi ii cunoastem pe acesti oameni, care se folosesc de cetatenii Brailei, sa ajunga pe niste posturi caldute si apoi uita de oamenii de rand care sufera. Dupa ce avem un punct de vedere si vom vedea reactia lor, pentru ca vom face adrese catre fiecare parlamentar, vom trece la actiunile de strada. Oamenii sunt convinsi ca isi vor pierde locul de munca si vor veni la proteste. Vom picheta la Prefectura dar si anumite partide, din partea carora vom simti ca ne mint si vom ajunge si la Bucuresti, unde vom picheta Ministerul Muncii”, declarat increzator liderul de sindicat.

* Laminoristii vor fi concediati in iunie *

Asta cred cei aproximativ 390 de angajati ai uzinei brailene. Oamenii sunt convinsi de faptul ca, in momentul in care nu vor mai avea un Contract Colectiv de Munca, care sa le apere interesele, rusii de la Mechel ii vor lasa pe drumuri.

“Oamenii stau acasa si primesc un procent de 75% din dreptul salarial, conform CCM. Din iunie va fi grav, contractul va expira si ne vom pierde si posibilitatea de a avea plati compensatorii. Noi ne gandim la o strategie neagra a patronului, ca va disponibiliza oamenii, dar nu acum, cand trebuie sa plateasca intre 25 si 30 de salarii compensatorii, ci in luna iunie, cand nu va mai avea nicio obligatie fata de salariati”, a adaugat Constantin Iarca.

* 2 barbati au murit din cauza stresului de la locul de munca *

De curand, laminoristii braileni si-au condus pe ultimul drum pe unul dintre cei mai dragi colegi. Barbatul a decedat in urma unei comotii cerebrale, pentru care liderul de sindicat ii considera vinovati pe reprezentantii Grupului.

“Acum doi ani, un baiat s-a spanzurat in momentul in care a fost concediat. Sunt si oameni care cedeaza din cauza stresului si in aceasta maniera a cedat si un alt coleg. Am fost la inmormantarea lui. A fost un baiat muncitor, care si-a inceput cariera la Laminorul de la varsta de 18 ani. L-am avut si eu in subordine cand am lucrat la lanturi. Acest om avea o fata la facultate si trebuia sa plateasca cash, numai pe cazare, aproximativ 9.000 de lei. In fiecare zi se plangea colegilor ca nu stie ce se va face, ca lucreaza si el si sotia in unitate. Dupa acest stres, a cedat, iar in final se inneca in bautura. Asa cum a fost in cazul colegului nostru, este posibil sa mai fie si altii si ar trebui sa dea de gandit celor care au putere decizionala in Braila, ca nu ne putem juca cu viata unor oameni, care nu au din ce trai de pe o zi pe alta”, marturiseste cu durere in suflet Iarca.

Fiecare decizie luata de conducerea Grupului Mechel intareste convingerea oamenilor referitoare la faptul ca vor ramane fara loc de munca. Pana cand oficialii Grupului vor face lumina in acest caz, laminoristii braileni vor sta acasa, primind un procent de 75% din drepturile salariale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-