Published On: joi, Ian 3rd, 2013

Un mix de politici, avantaj pentru comasarea terenurilor agricole

Share This
Tags

* Autoritatile ar trebui sa instituie un mix de politici pentru comasarea terenurilor agricole din Romania * Seful de la DADR Braila considera ca in acest fel se vor dezvolta sistemele de irigatii si se va reduce dependenta excesiva a agriculturii de starea vremii *

Comasarea terenurilor agricole s-ar putea baza pe doi piloni, respectiv pe acordarea de prime pentru cedarea terenurilor de catre fermierii varstnici si pe descurajarea nelucrarii terenurilor agricole din proprietatea persoanelor fizice.

Este importanta descurajarea nelucrarii terenurilor agricole prin aplicarea pentru terenurile agricole nelucrate, proprietate a persoanelor fizice, a impozitului corespunzator terenurilor intravilane cu destinatia curti-constructii. O astfel de sanctiune exista si este aplicata din 2007, dar numai in cazul terenurilor detinute de persoane juridice.

Potrivit estimarilor efectuate de coordonatorii studiului, Romania pierde in anii cu productie agricola slaba aproximativ 800 de milioane de euro, atat in agricultura, cat si in sectoarele economice conexe (industria alimentara, servicii de transport si depozitare a marfurilor agricole etc.).

Directorul executiv al Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, ing. Traian Cismas, considera ca nu trebuie omisa acordarea unei atentii sporite comasarii terenurilor agricole atat din Braila, cat si din tara.

“In prezent, in Braila exista foarte multi agricultori care apeleaza la subventii, acestia avand ferme agricole sub zece hectare. Asta inseamna ca proprietatile sunt foarte mici, neatractive pentru a fi cumparate si exploatate ulterior de un agent economic institutional. Daca s-ar tine cont de comasarea terenurilor agricole, persoanele fizice care detin suprafete mici ar avea sansa de a le da spre arenda sau sa le vanda vecinilor. In acest fel, miile de hectare care nu sunt lucrate in momentul de fata in judetul nostru pot intra in circuitul economic. Intregul proces de comasare a micilor terenuri in mari exploatatii agricole poate intari legatura dintre productia agricola interna si formele de comert modern (supermarketuri, hipermarketuri), care in prezent este rupta din cauza incapacitatii micilor proprietari de terenuri de a livra marfuri in cantitatea si calitatea solicitata de partenerii lor de afaceri. Dupa cum se stie, in baza datelor statistice, tara noastra a inregistrat, in anul 2011, un deficit comercial pe segmentul de produse agroalimentare de aproximativ 800 de milioane de euro, adica 0,6% din PIB, fiind in scadere constanta comparativ cu anii anteriori”, a declarat Traian Cismas.

* Comasarea terenurilor agricole duce la o agricultura performanta *

La inceputul lunii mai 2012, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, declara ca procesul de comasare a terenurilor agricole presupune realizarea cadastrului agricol, pentru care este necesara o analiza daca va ramane la Ministerul Dezvoltarii, daca se va intoarce la Ministerul de Interne sau la Ministerul Agriculturii.

„Daca dorim sa vorbim de o agricultura performanta si vrem sa comasam terenurile agricole trebuie sa realizam cadastrul agricol”, a spus Daniel Constantin, adaugand ca o alta prioritate este si realizarea unui program pentru irigatii.

Totodata, Daniel Constantin a mai subliniat faptul ca trebuie sa inceapa comasarea agentiilor care administreaza fonduri europene intr-una singura si realizarea perdelelor de protectie. El a precizat ca padurile au revenit la Ministerul Agriculturii la propunerea sa.

„Exista deja conceptul apa-aer-sol care spune ca si padurile trebuie sa fie alaturi de celelalte componente”, a mai spus Constantin.

* Infrastructura de drumuri, apa si canalizare din rural, in atentia Executivului *

Cifra de ansamblu mascheaza o performanta slaba pe segmentul produselor prelucrate industrial sau pe cel al produselor agricole neprelucrate dar cu valoare adaugata mai mare (fructe, legume) pe seama unor rezultate bune in domeniul produselor neprelucrate cu valoare adaugata mica (cereale).

“Pentru ca intregul sistem agricol sa cunoasca o dezvoltare considerabila este nevoie de instituirea unui program de facilitare a investitiilor private in capacitati de prelucrare a produselor agricole in cadrul industriei alimentare, care sa se dezvolte in mediul rural. Guvernantii ar trebui sa se uneasca si sa lupte impreuna pentru un aspect de mult uitat. Aici fac referire la dezvoltarea infrastructurii de drumuri, apa si canalizare din mediul rural, in special in satele care au capacitatea si doresc sa plateasca aceste servicii prin intermediul taxelor locale si direct (apa, canalizare), si nicidecum pe criterii de algoritm politic. La noi in judet, ca de altfel si-n alte sate din judetele tarii, se poate adopta o modalitate noua prin care se pot atrage investitori privati. Acest lucru poate avea avantaje multiple, atat pentru agricultura, cat si pentru oamenii de la sate”, a mai spus seful de la DADR Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-