Published On: lun, Ian 14th, 2013

Un brailean din trei ar putea sa-si ia adio de la banii de pe cardul de credit

Share This
Tags

* Bancile vor reevalua bonitatea clientilor * Pe 20 decembrie 2012, Banca Nationala a României (BNR) a publicat în Monitorul Oficial noul regulament de creditare * Bancile mai au 90 de zile pâna sa emita noile norme de creditare si sa le transmita spre aprobare catre BNR *

În afara faptului ca noile reglementari fac tot mai stricta creditarea în valuta, ultima portita pe care o mai aveau bancile comerciale pentru a putea acorda împrumuturi, chiar în lei, cardurile de credit si descoperiturile de cont, se închide la rândul sau. Articolul 17 din regulament  stipuleaza clar ca institutiile de credit vor putea prelungi facilitatile de tip revolving (se reîntregesc automat dupa completarea sumei împrumutata) doar dupa reevaluarea capacitatii de rambursare a clientului odata la maximum cinci ani.

“În conditiile în care piata de creditare este la un grad ridicat de îndatorare, o noua evaluare a capacitatii unui client de a rambursa suma pe card va conduce la anularea/limitarea utilizarii unui numar semnificativ de carduri. Multe dintre acestea au fost acordate în trecut, când se putea oferi un grad de îndatorare mai mare decât dupa introducerea normelor BNR”, spun reprezentantii Citibank. La rândul sau, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Române a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat ca pe lânga efectul direct asupra pietei cardurilor, noile reglementari “vor genera costuri interne suplimentare la banci, pentru reluarea analizei la creditele din portofoliu, notificarea clientelei, constituirea de provizioane pentru clientii care nu se mai califica dar nici nu pot achita datoria, devenind automat restantieri”.

Regulamentul BNR nu stipuleaza în mod clar regimul creditelor cu acces prin card aflate în derulare.

“In acest context, este probabil ca fiecare banca sa aiba o abordare proprie privind reanalizarea creditelor aflate deja în portofoliu, pe care sa o aplice dupa avizarea de catre BNR a procedurilor interne actualizate de creditare”, precizeaza Radu Ghetea. Presedintele ARB spune ca varianta care pare cel mai la îndemâna este sa se lucreze cu multipli de 5 ani, astfel încât sa se reanalizeze creditele clientilor care îndeplinesc anual „vârsta“ de 5, 10, 15 ani (dupa caz). În mod cert, clientii vor trebui notificati de banci.

30%, restructurarea pe credit card

Pentru clientii a caror situatie financiara s-a schimbat din momentul aprobarii cardului de credit, banca are ca optiune blocarea utilizarii limitei de credit, permitând clientilor doar sa îsi poata plati suma deja consumata de pe card prin plata succesiva a ratelor minime. Radu Ghetea este de parere ca aceste rambursari ar trebui sa se faca într-un termen scurt, de 30-90 de zile, urmând ca aceia care nu vor reusi sa achite sa devina restantieri, marind masa provizioanelor bancare.

2,19 milioane de carduri de credit erau valide la finele trimestrului III din 2012, la nivel national. Dupa “reevaluari”, la sfârsitul lui 2013, numarul acestora ar putea scadea la 1,53 milioane.

Comentarii

comentariu

About the Author

-