Published On: lun, Ian 14th, 2013

Trenul de noapte Galati-Bucuresti va fi anulat

Share This
Tags

* Acesta nu va fi singurul care va disparea din planul de mers * Subventiile mici obliga operatorii sa-si reduca activitatea *

Trenul de noapte Galati-Bucuresti, care face curse de numai o luna, va fi scos din circulatie. Operatorul privat Transferoviar Calatori (TFC), care a reintrodus aceasta cursa, este nevoit sa-si reduca activitatea deoarece Ministerul Transporturilor nu a marit subventia anuala. Iar saracia de la buget obliga si alti operatori sa-si retraga trenurile de pe calea ferata.

Vestea anularii unora dintre cursele TFC vine dupa ce ministerul a anuntat operatorii ca nu poate mari subventiile în 2013, pe fondul austeritatii bugetare. “Noi cerusem sa ni se aprobe 3,3 milioane pentru 2013 deoarece preluasem sectii noi si doream sa marim activitatea. Dar pachetul minim social aprobat e de 2,6 milioane, fata de 2,9 milioane în 2012. Ni s-a spus ca nu exista finantare. În consecinta, va trebui sa reducem activitatea cu 15 la suta”, a declarat directorul adjunct al TFC, Constantin Oprea.

Operatorul va anula cursele noi, între care si trenul de noapte R15070 Galati – Bucuresti si retur, dar si unele dintre cele vechi. Masurile vor fi aplicate în câteva saptamâni, daca nu chiar zile, si ar putea fi însotite de concedieri, a spus Oprea.

Desfiinteaza curse ca sa tina costurile sub control

La anulari de curse ar putea recurge si alti operatori, daca subventia le va fi insuficienta. Rationamentul e simplu: multi dintre ei tocmai au preluat sectii noi si este putin probabil sa poata face transport pe o arie mai larga decât anul trecut, cu alocatii similare sau mai mici. Surse din sistemul feroviar sustin ca situatia ar putea deveni delicata si pentru operatorul de stat CFR Calatori, dar compania nu a comentat înca aceasta supozitie. Daca feroviarii îsi vor restrânge, într-adevar, activitatea de transport, vom afla în curând de la gestionarul caii ferate, CFR SA, caruia operatorii îi aduc la cunostinta orice modificare pe care vor sa o faca.

Comentarii

comentariu

About the Author

-